«Θα επιβάλουμε κυρώσεις ώστε να πληγεί η ρωσική οικονομία. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Η ρωσική οικονομία θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ρώσοι ολιγάρχες θα πληρώσουν τις ανόητες αποφάσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν πρόκειται να τις πληρώσει η ευρωπαϊκή οικονομία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουνό Λε Μερ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Με το ελληνικό αίτημα για την αποπληρωμή του δανείου που έχει λάβει η χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 1,8 δισ. ευρώ αλλά και για την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων 2022-2023 από τα διμερή δάνεια του 2010, συνέρχεται σε λίγη ώρα στο Παρίσι το «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη σκιά των δυσμενών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Το Eurogroup αναμένεται να ασχοληθεί με τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων και συνεπώς της ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργεί δυσανάλογες πληθωριστικές πιέσεις στις πλέον ευάλωτες οικονομίες.

Σε αυτό το πλαίσιο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στο  Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin), όπου συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, καθώς, ακολουθώντας την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό βηματισμό ενόψει της άνευ προηγουμένου και απρόκλητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ μετά τις πρωτοφανείς ρωσικές ενέργειες έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ καθώς η άνοδος στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Αθήνα ζήτησε στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για να χρηματοδοτούνται μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο οποίος προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup, αναφέρθηκε αποκλειστικά στις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, δείχνουν ότι το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα εργοστάσια των ελληνικών εταιρειών στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια «ανάσα» από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις

Κέρδη στην Ασία μετά το ριμπάουντ της Wall Street – Νέα ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο