Μπορεί ΟΠΕΚ και Ρωσία να συμφώνησαν μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών τελικά να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ως απάντηση στη μείωση της ζήτησης για αργό λόγω κορωνοϊού, η στάση του Μεξικού ωστόσο ήρθε να σκιάσει αυτή την επιτυχία, καθώς αρνήθηκε να αναλάβει το μέρος που του αναλογεί στις περικοπές.

Ετσι, η συμφωνία επετεύχθη από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους που συμμετείχαν στις συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, πλην ό,ως δεν ήταν ομόφωνη αφού απουσίασε το «ΟΚ» του Μεξικού. Πράγμα που σημαίνει ότι οι περικοπές που αντιστοιχούν σε σχεδόν 10% της παγκόσμιας προσφοράς δεν θα λάβει χώρα εκτός και η ευρύτερη συμμαχία λάβει και τη συγκατάθεση του Μεξικού.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚ μετά το πέρας της συνάντησης περιγράφει τις λεπτομέρειες της απόφασης, επισημαίνει ωστόσο ότι «συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, με την εξαίρεση του Μεξικού και συνεπεία τούτου η συμφωνία εξαρτάται και από τη συναίνεση του Μεξικού».

Μετά τις συνομιλίες, ο υπουργός Ενέργειας του Μεξικού, Rocío Nahle, έγραψε στο Twitter ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να περικόψει την παραγωγή της κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για το επόμενο δίμηνο. Ο ΟΠΕΚ+ είχε ζητήσει μείωση κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, όπως μεταδίδει το Reuters.


Στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η μείωση κατά 10 εκατ. βαρέλια θα ισχύσει για τον Μάιο και τον Ιούνιο, πριν καθοριστεί στα 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το υπόλοιπο του έτους.

Εν συνεχεία, τον Ιανουάριο του 2021, οι περικοπές θα περιοριστούν στα 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως και αυτό θα συνεχιστεί έως τον Απρίλιο του 2022.

Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα κόψουν παραγωγή περί τα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και άλλα μέλη του καρτέλ θα συνεισφέρουν με επιπλέον 5 εκατομμύρια βαρέλια.

Παρά τη μείωση – ρεκόρ στην παραγωγή που συμφωνήθηκε χθες, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν ισχυρές απώλειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ακόμα και αυτή μείωση δεν θα σταθεί αρκετή για να αντιμετωπιστεί η άνευ προηγουμένου ζημία που δημιούργησε στη ζήτηση ο κορωνοϊός.

«Αν και τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα βοηθήσουν την αγορά βραχυπρόθεσμα να μην αυξήσει τα αποθέματα, είναι μια απογοητευτική εξέλιξη για πολλούς που συνειδητοποιούν το μέγεθος του υπερπλεονάσματος πετρελαίου», σχολιάζει ο επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε απώλειες έως και  9,29% στα 22,76 δολ/βαρέλι.

Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ  σημείωσε απώλειες 4,14% στα 31,48 δολ/βαρέλι.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ και του αμερικανικού αργού είναι σε bear market, με πτώση 53% και 63% αντίστοιχα από τα υψηλά Ιανουαρίου. Σήμερα οι αγορές είναι κλειστές λόγω Μεγάλης Παρασκευής.

Η προτεινόμενη μείωση είναι η μεγαλύτερη που έχει συμφωνήσει ποτέ ο ΟΠΕΚ+ ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι δεν θα σταθεί αρκετή για να δώσει ώθηση στις τιμές καθώς η αγορά είναι ήδη γεμάτη με αργό, λόγω χαμηλής ζήτησης.

Οι υπουργοί Ενέργειας του G20 θα συνομιλήσουν σήμερα σε δική τους έκτακτη τηλεδιάσκεψη. Το Μεξικό που είπε «όχι» χθες στην πρόταση του ΟΠΕΚ+ θα είναι παρόν και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

«Πολύ λίγα, πολύ αργά…»

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η προεδρία του G-20 ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι συνομιλίες της Παρασκευής θα διεξαχθούν «προκειμένου να προαγάγουν τον διάλογο και τη συνεργασία με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας και την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας».

Σύμφωνα, πάντως, με τον Chris Midgley της S&P Global Platt, «με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των αποθεμάτων, η αποθεματοποίηση θα κορεστεί κάποια στιγμή εντός Μαΐου και η παραγωγή αργού πετρελαίου θα πρέπει να μειωθεί κατά 15-20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα».

«Η πρόταση για μείωση παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως ίσως είναι πολύ λίγη και ήρθε πολύ αργά καθώς θα έχει μειωμένο αντίκτυπο στην παραγωγή Απριλίου και μόνο αν διατηρηθεί από τον Μάιο και μετά θα φέρει ισορροπία στο υπόλοιπο ‘έτος», πρόσθεσε ο ίδιος.