Ολοένα και πιο ανεκτικοί στο σενάριο της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων έως και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου ο πληθωρισμός να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, φαίνεται ότι είναι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Είναι ενδεικτικό ότι αρκετά στελέχη της Φρανκφούρτης έχουν αρχίσει ανοιχτά να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των δύο δρομολογούμενων παρεμβάσεων στις συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, θεωρώντας ότι δεν πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα των αυξημένων τιμών.

Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να υποστηρίξουν ακόμη μία αύξηση επιτοκίων, δηλαδή την τρίτη συνεχόμενη έπειτα απ’ αυτή του Μαΐου, με τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ να συνεχίζονται έως και το φθινόπωρο.

Σήμερα, το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται στο 3,25%, έχοντας αυξηθεί κατά 375 μονάδες βάσης από το καλοκαίρι του 2022. Οι traders, μέχρι πρότινος, θεωρούσαν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ακόμη δύο αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης, προτού ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλο της σύσφιγξης τον προσεχή Ιούλιο.

Οι αλλαγές στα επιτόκια της ΕΚΤ

Ωστόσο, εφόσον επικρατήσει η άποψη για νέα παρέμβαση τον Σεπτέμβριο, αυτό προλειαίνει το έδαφος ώστε το επιτόκιο καταθέσεων να «κορυφωθεί» στο 4% και το βασικό επιτόκιο στο 4,25% (σήμερα βρίσκεται στο 3,5%).

Βέβαια μέχρι το φθινόπωρο, μεσολαβούν δύο επιπλέον γύροι προβλέψεων από την ΕΚΤ, τέσσερις επιδόσεις πληθωρισμού κι ακόμη μία τριμηνιαία έρευνα για τη δανειοδοτική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Εν ολίγοις, πολλά στοιχεία, τα οποία μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα της ΕΚΤ είτε προς τη μία πλευρά, είτε προς την άλλη.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στις αγορές είναι ότι ο τρέχων κύκλος σύσφιγξης δεν βρίσκεται ακόμη κοντά στα όρια της ολοκλήρωσής του. Σ’ αντίθεση με ό,τι ίσχυε πριν μερικές εβδομάδες.

Η πλέον προφανής παραδοχή για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων προήλθε από τον Λετονό τραπεζίτη, Μάρτινς Κάζακς, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέτουν ότι η σύσφιγξη της ΕΚΤ θα σταματήσει τον Ιούλιο. «Δεν νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Έχουμε ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψουμε και απαιτούνται νέες αυξήσεις επιτοκίων για την αναχαίτιση του πληθωρισμού» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Οι απόψεις του Κάζακς συνήθως αντηχούν και των υπόλοιπων τραπεζιτών από τις Βαλτικές χώρες, οι οποίες κατά παράδοση τάσσονται υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός στη Βαλτική είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ο Σλοβάκος Πίτερ Καζίμιρ, ακόμη ένας θιασώτης της σφιχτής πολιτικής, δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλά ακόμη και ο δικός μας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παγίως τάσσεται κατά των υψηλών επιτοκίων -δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία- απέφυγε να προσδιορίσει το χρονικό τέλος των αυξήσεων, αν και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει πραγματικότητα μέσα στο 2023.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, ο οποίος εξέφρασε την «ισχυρή πιθανότητα» να έρθουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, δε, εξήγησε ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια δυναμικότερη άνοδο των επιτοκίων έως και το 5% ή και ακόμη πιο ψηλά.

Στροφή 180 μοιρών έκανε και ο ισχυρός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχιστούν και μετά το καλοκαίρι.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αρνηθεί να ξεκαθαρίσει πόσες επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων θα χρειαστούν, αρκούμενη να υποδείξει ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο (τον Ιούνιο και τον Ιούλιο).

Μιλώντας την Τετάρτη στο ιαπωνικό Nikkei, η Γαλλίδα προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός, ενώ επεσήμανε ότι υπόκειται σε σημαντικά μεγάλους ανοδικούς κινδύνους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο γενικός δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο, ενώ ο «δομικός» πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% πριν το β’ εξάμηνο του 2025, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν, να παραδέχεται ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τις τιμές.

Διαβάστε ακόμα

Adidas: Πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα με τα απούλητα παπούτσια Yeezy του Κάνιε Γουέστ

Κρέιμερ (CNBC): Πώς να ξεχωρίσετε μία επενδυτική ευκαιρία από ένα «καμπανάκι»

Ασταμάτητη η Ferrari: Πώς ο ιταλικός κολοσσός έφτασε να αξίζει πάνω από 50 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ