Απαιτούνται επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του σκληρού πυρήνα των «γερακιών» του συμβουλίου, Κλάας Κνοτ.

Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, την Κυριακή, ο κ. Κνοτ υποστήριξε πως συμφώνησε μεν με μια μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ήτοι στο 3,25%, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όμως ξεκαθάρισε ότι απαιτούνται κι άλλες αυξήσεις προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

«Έχουμε κι άλλο έδαφος να καλύψουμε, δεν θα παύσουμε (τις αυξήσεις)» ξεκαθάρισε.

Παραδέχτηκε, βέβαια, πως η μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς στο μέτωπο του πληθωρισμού, όμως εκτίμησε ότι ειδικά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει στα ύψη. «Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι πως για την ώρα ο δομικός πληθωρισμός είναι υπερβολικά ψηλά».

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο Ολλανδός τραπεζίτης εξήγησε πως θα μπορούσε να στηρίξει μια δυναμικότερη άνοδο των επιτοκίων μέχρι και το 5%, από το 3,25% που βρίσκονται σήμερα, ή και ακόμη πιο ψηλά, εφόσον ο πληθωρισμός αποδειχτεί ακόμη πιο ανθεκτικός από ότι εκτιμάται.

Κατά τη γνώμη του, με αυτό το ρυθμό, η ΕΚΤ θα πιάσει τον στόχο της επαναφοράς του δείκτη κοντά στο 2% «κάποια στιγμή μέσα στο 2025».

Διαβάστε ακόμη

Οι επενδύσεις μπορεί να φτάσουν φέτος τα 30 δισ. ευρώ

Γιατί όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν δουλειές και καριέρα στο Ντουμπάι (pics)

«Οδικός χάρτης» για καταθέτες: Προθεσμιακές και αμοιβαία για μεγαλύτερες αποδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ