Ο Φεβρουάριος ήταν ένας μήνας με δύο όψεις για τις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank, στη μηνιαία αναφορά της για την πορεία των παγκόσμιων αγορών. «Στο πρώτο μισό κυριάρχησαν οι αυξανόμενοι θόρυβοι ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν έναν πολύ πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από ό,τι αναμενόταν και στο δεύτερο μισό είδαμε μια μαζική κίνηση απομάκρυνσης κινδύνου που προκλήθηκε από τις προειδοποιήσεις και στη συνέχεια από τη εισβολή στην Ουκρανία, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία που έχουν είχαν σεισμικό αντίκτυπο στην αγορά σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», εξηγεί η Deutsche Bank

Μακράν οι μεγαλύτερες κινήσεις τον τελευταίο μήνα έγιναν στην ίδια τη Ρωσία. Ο δείκτης μετοχών MOEX της Ρωσίας έχει υποχωρήσει κατά -30% σε όρους τοπικού νομίσματος, η χειρότερη μηνιαία επίδοσή από τη χρηματοπιστωτική κρίση της Ρωσίας τον Αύγουστο του 1998. Σε επίπεδο δολαρίου ΗΠΑ, οι αποδόσεις του δείκτη φαίνονται ακόμη χειρότερες, δεδομένου ότι το ρωσικό ρούβλι έχει αποδυναμωθεί κατά -26,3% τον τελευταίο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δείκτης MOEX έχει υποχωρήσει κατά ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό -48,4% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ.

Επιπλέον, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μετοχών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας την τελευταία ημέρα του μήνα, αλλά τα ρωσικά ETFs δεικτών που διαπραγματεύτηκαν χθες, είδαν περαιτέρω πτώση της τάξης του -30%, η οποία δεν έχει συνυπολογιστεί σε αυτό το ποσοστό δεδομένου ότι η αγορά ήταν κλειστή.

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη το Φεβρουάριο

Το πετρέλαιο: Η σύγκρουση στην Ουκρανία σήμαινε ότι οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την αδυσώπητη προέλασή τους και το Brent (+10,7%) ήταν το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις στο κύριο δείγμα της γερμανικής τράπεζας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έχοντας ξεπεράσει τα 100 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Οι άλλες ενεργειακές τιμές επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά, με το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο να αυξάνεται κατά +16,4% το Φεβρουάριο, γεγονός που ανεβάζει τα κέρδη τους σε ετήσια βάση στο +40,2%.

Αγροτικά προϊόντα: Η επίπτωση της σύγκρουσης ήταν η ισχυρή και στα γεωργικά προϊόντα, δεδομένης της σημασίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας ως σημαντικοί παραγωγοί. Οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη αυξηθεί πριν από αυτό, αλλά το Φεβρουάριο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι να αυξήθηκαν κατά +22% στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας και τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκαν παρόμοιες αυξήσεις στο καλαμπόκι (+11,4%) και στη σόγια (+10,3%). Τα κέρδη αυτά οδήγησαν τον δείκτη Agriculture Spot Index του Bloomberg (+8,6%) να σημειώσει για έβδομο μήνα άνοδο.

Μέταλλα: Τα πολύτιμα μέταλλα επωφελήθηκαν δεδομένης της γεωπολιτικής αναταραχής, και ο χρυσός (+6,2%) σημείωσε την ισχυρότερη μηνιαία άνοδο από το Μάιο του 2021. Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν επίσης ράλι, με το αλουμίνιο (+11,5%), το νικέλιο (+8,8%), ο μόλυβδος (+6,3%) και ο κασσίτερος (+5,1%) να κινούνται υψηλότερα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Δολάριο ΗΠΑ: Το δολάριο βασίστηκε στα κέρδη του Ιανουαρίου και ενισχύθηκε κατά +0,2%, φέρνοντας το κέρδος του σε ετήσια βάση στο +1,1%.

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες το Φεβρουάριο

Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία: Το ρωσικό ρούβλι ήταν το παγκόσμιο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις το Φεβρουάριο, υποχωρώντας κατά -26,3% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Επιπλέον, ο δείκτης μετοχών της MOEX Index υποχώρησε κατά -30% σε όρους τοπικού νομίσματος και ακόμη περισσότερο κατά -48,4% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ.

Μετοχές: Ο κίνδυνος από τη γεωπολιτική και τις κεντρικές τράπεζες σήμαινε ότι οι μετοχές ήταν οι χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις το Φεβρουάριο. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση -3,0% και ο ευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε κατά -3,2%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν μεταξύ των χειρότερων αποδόσεων, με τον δείκτη STOXX 600 Banks να χάνει -9,3%. Σε επίπεδο έτους, ο NASDAQ παραμένει η χειρότερη απόδοση στο κύριο δείγμα της Deutsche Bank (πλην του δείκτη MOEX της Ρωσίας), έχοντας χάσει -12%, και ο δείκτης FANG+ των τεχνολογικών μετοχών megacap υποχωρεί κατά -14,8% το 2022.

Κρατικά ομόλογα: Η προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού και πιο επιθετικών κεντρικών τραπεζών έπληξε τα κρατικά ομόλογα, αν και υπήρξε κάποια ανακούφιση προς το τέλος του μήνα. Ακόμα κι έτσι, τα κρατικά ομόλογα (-0,7%), τα bunds (-1,2%) και τα gilts (-1,6%) έχασαν έδαφος, ενώ η υποαπόδοση των ιταλικών BTP (-2,4%) και των ισπανικών ομολόγων (-2,3%) είδε τα spreads τους έναντι των bunds να διευρύνονται.

Εταιρικά ομόλογα: Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κάθε πιστωτικός δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα. Πριν από το 2022, η τελευταία φορά που κάθε πιστωτικός δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα ήταν κατά τη διάρκεια του Covid το Μάριο του 2020, οπότε δεν πρόκειται για ένα τακτικό φαινόμενο. Οι απώλειες μοιράστηκαν μεταξύ όλων των κατηγοριών (IG HY, σε EUR, GBP και USD).

Διαβάστε ακόμη

Τριπλό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τη ρωσική εισβολή

Bitcoin: Ο γκουρού των αγορών Μαρκ Μόμπιους εξηγεί το ράλι εν μέσω πολέμου

Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Παρακαλώ, αποδείξτε ότι είστε μαζί μας