Η παγκόσμια οικονομία σημείωσε ισχυρές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε σε όλο και πιο συχνές αποτυχίες σε σχέση με τις προσδοκίες, επισημαίνει η Deutsche Bank σε πρόσφατη ανάλυση του Σεπτεμβρίου για τις αγορές και την οικονομία.

Αυτό το στοιχείο οδήγησε σε υποβάθμιση τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, καθώς οι υψηλές τιμές του πληθωρισμού έχουν στρέψει την προσοχή στις κεντρικές τράπεζες και το πότε θα μειώσουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Οι συγκεκριμμενοι φόβοι για τον πληθωρισμό επικεντρώθηκαν αρχικά  στις ΗΠΑ αλλά και η ζώνη του ευρώ έχει πλέον τον υψηλότερο πληθωρισμό της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Για την ώρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι, όπως έχει τιμολογηθεί, ότι ο πληθωρισμός θα είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που θα αυτοδιορθωθεί ως επί το πλείστον.

Οι συζητήσεις για το tapering θα αυξήσουν το διακύβευμα για τις αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα. Το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν και άλλα κομβικά γεγονότα για τις οικονομικές προοπτικές.

Οι γερμανικές εκλογές έχουν γίνει πιο «ντέρμπι» και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο οι συνασπισμοί τριών κομμάτων μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν μερικούς μήνες.

Η κρατική χρηματοδότηση των ΗΠΑ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και πλησιάζει μια πιθανή μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους. Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει το διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές έως τις 27 Σεπτεμβρίου και σύντομα θα πρέπει να μάθουμε τον επόμενο πρόεδρο της Fed, εξηγεί η Deutsche Bank.

Οι αγορές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν ζωηρές και δείκτες μετοχών έχουν «χτυπήσει» επανειλημμένα νέα υψηλά και παρόλο που οι στρατηγικοί αναλυτές της γερμανικής τράπεζα αναμένουν μια επικείμενη διόρθωση και βλέπουν το δείκτη S&P 500 να επιστρέφει στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Οι στρατηγικοί αναλυτές της DB για τα επιτόκια αναμένουν ότι οι αποδόσεις θα ανέβουν μέχρι το 2022, υποβοηθούμενες από τη μειωμένη στήριξη της ΕΚΤ, την εξασθένιση των πρωτοφανών τεχνικών στοιχείων των ΗΠΑ και τις ενδείξεις ότι οι περιπτώσεις Covid στις ΗΠΑ θα κορυφωθούν σύντομα.

Τέλος, όσον αφορά την πανδημία, οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου πλησιάζουν τα όρια που μπορούν τους στις αρχικές εκστρατείες εμβολιασμού και έχουν αρχίσει να βασίζονται στις αναμνηστικές δόσεις για την περαιτέρω αύξηση της ανοσίας. Με το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο να πλησιάζει και κάποια στοιχεία για τη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. H DB παραμένει αισιόδοξη για την παγκόσμια ανάπτυξη μέχρι το 2022, αλλά μπορεί να υπάρξουν κάποιες «ιώσεις» που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα.

Αναφορικά με τους κινδύνους, ο πρώτος βασικός κίνδυνος είναι μεταλλάξεις της Covid-19. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, κατά της οποίας τα εμβόλια έχουν γενικά δείξει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, έχει καταστήσει ανάγκη τις αναμνηστικές δόσεις ακόμη πιο αναγκαία. Ωστόσο, δεδομένης της παγκόσμιας ανισότητας των εμβολίων, ο ΠΟΥ ζήτησε από τις χώρες να καθυστερήσουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε οι καθυστερημένες χώρες να προλάβουν να καλύψουν το κενό στους εμβολιασμούς.

Τέλος, ο έτερος βασικός κίνδυνος που αναγνωρίζει η Deutsche Bank είναι ο πληθωρισμός που είναι υψηλότερος του αναμενόμενου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρόκειται να εισέλθουν σε ένα πολύ πιο δύσκολο κόσμο από ό,τι έχουν δει για αρκετές δεκαετίες. Ακόμη και αν ο πληθωρισμός είναι παροδικός, η DB εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών θα ανακτήσει σημαντική δυναμική καθώς η οικονομία θα υπερθερμανθεί το 2022.

Παράλληλα, η γερμανική τράπεζα ανησυχεί για τον πληθωρισμό και η Fed θα είναι υπερβολικά αργή να περιορίσει τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις αποτελεσματικά.

Η συνέπεια της καθυστέρησης θα είναι μεγαλύτερη διατάραξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά όταν η Fed τελικά δράσει, πιστεύει η Deutsche Bank. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντική ύφεση και να πυροδοτήσει μια αλυσίδα οικονομικής “δυσπραγίας” σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές.

Διαβάστε ακόμη:

«Ψαλίδι» στους φόρους με 18 e-αποδείξεις – Ποιες θα μετρούν διπλά

ΔΕΘ: Μέτρα €2 δισ. για τις επιχειρήσεις και υψηλή Ανάπτυξη

Γιώργος και Αντώνης Γλου: Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους στην Καστέλα (pics)