Την οικονομική «συνταγή» που συγκράτησε την ύφεση σε μονοψήφιο ποσοστό πέρυσι και οδηγεί την οικονομία σε ανάπτυξη 16,2% στο β΄τρίμηνο φέτος και 5,9% για ολόκληρο το 2021, όπως προανήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, συνεχίζει η κυβέρνηση.

Νέα μείωση έως 50% στο ποσό επιστροφής από τις “επιστρεπτέες”, επιπλέον μείωση έως 35% στον φόρο εισοδήματος, μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις κόστους λειτουργίας και άλλα οικονομικά μέτρα «αιμοδοτούν» κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ επιπλέον την λειτουργία των επιχειρήσεων έως το 2022, ενώ δίνουν και κίνητρα για μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην προσεχή διετία.

Ο χάρτης των νέων μέτρων για επιχειρήσεις περιλαμβάνει:

«Κούρεμα» στις Επιστρεπτέες προκαταβολές έως και 79% της επιδότησης: μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί ως τώρα, ανάλογα με την πτώση τζίρου, από 25% έως 50%. Αυτή ενίσχυση «μεταφράζεται» σε δώρο 660 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν.

Και συγκεκριμένα:

 • με ζημιές και πτώση τζίρου 70%: επιστρέφουν το 25%
 • με ζημιές και πτώση 30%-70%: επιστρέφουν το 33,3%
 • λοιπές επιχειρήσεις: επιστρέφουν το 50%

Για όσες όμως έχουν κάνει έναρξη μετά την 1.1.2019 (ή είχαν μηδενικά έσοδα το 2019) επιστρέφεται μόλις το 25% αν είχαν πτώση άνω του 30% , ενώ οι λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφουν το 33%.

Έτσι έως και 75% της επιχορήγησης μένει στο ταμείο της επιχείρησης. Αλλά εάν η επιχείρηση επιδιώξει την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού έως 31/12/21, τότε κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και έτσι η κρατική επιδότηση αγγίζει και το 80%.

Μείωση φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις: μειώνεται μόνιμα ο συντελεστής φόρου, από 24% σε 22%. Το όφελος για τις ίδιες (δηλαδή ο φόρος του 2021 που θα τον πλήρωναν το 2022) ανέρχεται στα 183 εκατ. ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

Επιπλέον μείωση φόρου 30% για συγχωνεύσεις/εξαγορές: το κίνητρο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025. Αφορά αποκλειστικά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εφόσον:

 • απασχολούν εργαζόμενους
 • έχουν συσταθεί πριν τουλάχιστον 3 έτη
 • συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή
 • συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο.

Στις επιχειρήσεις αυτές παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το κίνητρο. Θα πληρώνουν δηλαδή φόρο 30% χαμηλότερο (15,5% αντί 22%) και η ίδια έκπτωση θα ισχύει για τα 3 επόμενα χρόνια. Για το 2022 το κόστος θα ανέλθει σε 5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές:

 • από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Το κίνητρο φτάνει στα 18 εκατ. ευρώ ετησίως.
 • οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
 • δανεισμός: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Υπερεκπτώσεις 100% για «πράσινες» και ψηφιακές δαπάνες: η χορήγηση διπλάσιας έκπτωσης για δαπάνες που φορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, αυτές οι δαπάνες θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).  Για το 2022 το όφελος για τις επιχειρήσεις θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ.

Μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα: Επεκτείνεται και το 2022 με όφελος περί τα 500 εκατ. ευρώ. Θα έχουν ετήσιο όφελος 251 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που λαμβάνει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ.

Μειώσεις ΦΠΑ: Επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το ίδιο θα συμβεί και στον ΦΠΑ για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Συνολικά η κατανάλωση για τέτοιες αυτές και αγαθά «επιδοτούνται» με 280 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση 150.000 νέων θέσεων εργασίας: για κάθε εργαζόμενο που θα προσλάβει το 2022 μια επιχείρηση μέσα από το πρόγραμμα, δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες. Ενώ εάν προσλάβει μακροχρόνια άνεργο, θα λαμβάνει και 200 ευρώ το μήνα σαν επιδότηση μισθολογικού κόστους. Και εάν προσλάβει νέο χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα λάβει 600 ευρώ(«Πρώτο Ένσημο»). Συνολικό όφελος 201 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: εκτός από τα οικιακά τιμολόγια, σημαντικό μέρος από τα 150 εκατ. ευρώ της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, θα αφορά και τις επιχειρήσεις με σύνδεση χαμηλής τάσεως.

Επιπλέον δρομολογούνται και τουλάχιστον 5 νέα μέτρα για επιχειρήσεις:

 • επεκτείνεται 3 μήνες το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος του 2021 με όφελος 50 εκατ. ευρώ εφέτος
 • μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Η υπηρεσία φοροαπαλλάσσεται έτσι κατά 68 εκατ. ευρώ ετησίως
 • επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022 (13,5 εκατ. ευρώ)
 • επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021 (22 εκατ. ευρώ)
 • μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές (15 εκατ. ευρώ ετησίως).

Διαβάστε ακόμη:

Τιμολόγια ρεύματος: Κρατική επιδότηση €30/ΜWh και στήριξη από ΔΕΗ στη μάχη για το ράλι των τιμών

Ο παροξυσμός για τα… ιερά οικόπεδα της Βουλιαγμένης, οι νέοι γείτονες στη «Διαμαντούπολη» του Αστέρα και τα σενάρια στις τηλεπικοινωνίες

Γονικές παροχές: Αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές χρημάτων από γονείς σε παιδιά