Το 2021 ήταν μια περιπετειώδης χρονιά στις αγορές, όπου κυριάρχησαν διάφορα ζητήματα, όπως ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός και η επιμονή της πανδημίας Covid-19, εξηγεί η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα 5 έτη, όπου υπήρξε γενικά μια ομοιόμορφη κίνηση υψηλότερα ή χαμηλότερα μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων των χρηματοπιστωτικών αγορών, το 2021 ήταν ένα ομοιόμορφο έτος αποδόσεων με 20 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία του δείγματός της  DB να κινούνται υψηλότερα, ενώ άλλα 18 έχασαν έδαφος.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να μην έλαμψε συνολικά στις αγορές μετοχών ωστόσο ξεπέρασε αποδόσεις τις αγορές π.χ. της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αλλά και τις περισσότερες από τις αναδυόμενες αγορές.

Πετρέλαιο: Μεταξύ των κυριότερων περιουσιακών στοιχείων, το πετρέλαιο ήταν το προϊόν με τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς το πετρέλαιο τύπου WTI (+55%) και το πετρέλαιο τύπου Brent (+50,2%) βρίσκονταν στην κορυφή του πίνακα κατάταξης κατά τη διάρκεια του 2021. Στην πραγματικότητα, για το WTI αποτέλεσε την ισχυρότερη ετήσια επίδοση από το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από το την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το ράλι στηρίχθηκε από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παγκόσμιας κινητικότητας μετά τα lockdowns του 2020, καθώς και την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου που οδήγησε τους επενδυτές στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Τα ενεργειακά εμπορεύματα τα πήγαν καλά σε όλους τους τομείς, με το φυσικό αέριο στα προθεσμιακά συμβόλαια στην Ευρώπη να σημειώνουν εκπληκτική άνοδο κατά +267,8%.

Μετοχές αναπτυγμένων αγορών: Η πολυετής ανοδική πορεία συνεχίστηκε το 2021, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει άνοδο κατά +28,7% σε όρους συνολικής απόδοσης. Ο δείκτης έχει διπλασιαστεί από το πανδημικό χαμηλό που καταγράφηκε το Μάρτιο του 2020, λιγότερο από 2 χρόνια νωρίτερα. Άλλοι δείκτες μετοχών αναπτυγμένων αγορών σημείωσαν επίσης σταθερή απόδοση, με τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 με άνοδο +25,8% σε βάση συνολικών αποδόσεων.

Κρυπτονομίσματα: Ένα αξιοσημείωτο θέμα του 2021 ήταν η ευρεία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να σημειώνει άνοδο κατά +59,8% στο σύνολο του έτους. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η αναζήτηση ενός αντισταθμιστικού μέσου έναντι του πληθωρισμού, καθώς και οι ευρύτερες κινήσεις σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου εν μέσω χαμηλών αποδόσεων αλλού. Αν και έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα σε απόλυτους όρους, η ανάπτυξη του Bitcoin είναι στην πραγματικότητα ασθενέστερη από την πρόοδο +305,1% το 2020 ή την πρόοδο +94,8% το 2019.

Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να μειώσει μια πολύ ισχυρή χρονιά και πάλι, και άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum (+399,1%) και το XRP (+268,3%), σημείωσαν επίσης άνοδο σε σχέση με το 2021.

Δολάριο ΗΠΑ: Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε κατά +6,4% σε σχέση με το 2021, αντιστρέφοντας ως επί το πλείστον τη μείωση κατά -6,7% το 2020. Στο σύνολο του έτους, το δολάριο ήταν το δεύτερο καλύτερο σε  απόδοση νόμισμα των χωρών G10, με το καναδικό δολάριο (+0,8%) να είναι το μόνο έχει κινηθεί υψηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους. Το ιαπωνικό γεν ήταν αυτό με τη χειρότερη επίδοση, υποχωρώντας κατά -10,2% έναντι του δολαρίου.

Άλλα εμπορεύματα (εκτός από τα πολύτιμα μέταλλα): Το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα εμπορεύματα γενικότερα. Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν αξιοπρεπείς επιδόσεις, με τον χαλκό να σημειώνει άνοδο +26,8%. Στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, ο κασσίτερος (tin) (+91,2%), το αλουμίνιο (+41,8%), ο ψευδάργυρος (+28,5%) και το νικέλιο (+24,9%), όλα κατέγραψαν πολύ ισχυρά κέρδη επίσης. Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη άνοδος σε μια σειρά από αγροτικά εμπορεύματα, με το σιτάρι (+20,3%) να σημειώνει την ισχυρότερη ετήσια άνοδο από το 2010 και την 5η συνεχή ετήσια αύξηση, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού (+22,6%) και της ζάχαρης (+21,9%) κινήθηκαν ανοδικά επίσης.

Τα περιουσιακά στοιχεία με τις μεγαλύτερες απώλειες

Πολύτιμα μέταλλα: Μετά την ισχυρότερη επίδοσή του εδώ και μια δεκαετία το 2020, ο χρυσός υποχώρησε κατά -3,6% το 2021, σημειώνοντας τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2015. Το ασήμι (-11,7%) είχε ακόμη πιο αδύναμες επιδόσεις, με τη μεγαλύτερη επίσης πτώση του από το 2015, το παλλάδιο (-22,2%) και η πλατίνα (-9,6%), έχασαν επίσης έδαφος.

Κρατικά ομόλογα: Ξεκίνησαν αδύναμα και δυσκολεύτηκαν να ανακτήσουν τις απώλειές τους κατά τη διάρκεια του έτους, χωρίς να βοηθηθούν από τη μαζική τόνωση της οικονομίας που έφτασε στο προσκήνιο από την αρχή του έτος. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (-2,5%) και τα βρετανικά gilts (-5,2%) κατέγραψαν αρνητικές ετήσιες αποδόσεις από το 2013. Τα κρατικά ομόλογα της ΕΕ (-3,4%) είδαν την πρώτη τους αρνητική απόδοση από το 2006.

Περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών: Με λίγες εξαιρέσεις, το 2021 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τις αναδυόμενες αγορές. Στις μετοχές, δεν μοιράστηκαν τα κέρδη που παρατηρήθηκαν στις ανεπτυγμένες αγορές, με τον δείκτη MSCI EM δείκτη να χάνει -2,5% κατά τη διάρκεια του 2021. Η ρυθμιστική καταστολή στην Κίνα έπληξε τις αγορές ενώ υπήρχαν ανησυχίες για τις αγορές ακινήτων και την Evergrande Group ειδικότερα. Ορισμένα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών πιέστηκαν σημαντικά, όπως η τουρκική λίρα (-44,2%) και το πέσο Αργεντινής (-18,5%), αν και αυτό ομολογουμένως δεν βοηθήθηκε από την υπεραπόδοση του δολαρίου ΗΠΑ (+6,4%).

Διαβάστε ακόμα:

Η αγορά δείχνει τα δόντια της στον Ερντογάν – Ποιοι βλέπουν τον πληθωρισμό στην Τουρκία να εκτοξεύεται στο 50%

Το σχέδιο της SATO για να ξεφύγει απ’ το… «κάτω»

Self test: Από σήμερα η διάθεση από τα φαρμακεία για εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μαθητές