Διευρύνουν τις απώλειες τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, καθώς ασκούνται νέες πιέσεις στις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Στο επίκεντρο των αρνητικών εξελίξεων είναι ο κινεζικός κατασκευαστικός όμιλος Evergrande που κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών έφτασε να χάνει πάνω από 14%.

Η νευρικότητα των επενδυτών έχει κι άλλη αιτία, καθώς αναμένουν τις αποφάσεις της Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και τυχόν ενδείξεις για μείωση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Τα futures του Dow υποχωρούν πάνω από 500 μονάδες, ενώ είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020 που υποχωρούν συνεχώς επί τρεις εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow έχαναν νωρίτερα 505 μονάδες ή 1,5% στις 33.954 μονάδες, του S&P 500 κατπά 1,28% ή 55 μονάδες στις 4.367 μονάδες και του Νasdaq-100 με απώλειες 1,10% ή 163 μονάδες στις 15.163.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες του Dow την Παρασκευή άγγιξαν το 0,1%, του S&P 500 το 0,6% και του Nasdaq Composite lτο 0,5%.

Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα ήταν κλειστές σήμερα λόγω αργίας, ωστόσο ο Ηang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σήμερα πάνω από 3%. Κι αυτό την ώρα που οι επενδυτές της Wall Street μαζεύουν ό,τι άφησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η πτώση οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως τις μειούμενες εκτιμήσεις για κέρδη, την αβεβαιότητα σχετικά με τη νομισματική πολιτική, την αστάθεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (κινεζική)», αναφέρει σε σημείωμά του ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην AvaTrade.

Οι αγορές περιμένουν τη διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου ώστε να δουν αν θα υπάρξει σύσφιξη της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε πάνω από έναν χρόνο πριν ώστε να βοηθήσει την οικονομία να αντιμετωπίσει την πανδημία – κάτι που φαίνεται πάντως ακατόρθωτο για κάποιους δεδομένης της ανόδου του πληθωρισμού.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Marketwatch, η οικονομία δίνει μεικτά σήματα, εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Οι απώλειες της Παρασκευής στη Wall Street ήρθαν μαζί με την πτώση του καταναλωτικού κλίματος κοντά στο χαμηλό των τελευταίων 10 ετών.

Στο επίκεντρο είναι και η αδυναμία, μέχρι στιγμής, του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.

«Οι επενδυτές είχαν ήδη πολλά να αποτιμήσουν το τελευταίο διάστημα [και] η κρίση χρέους και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ και Evergrande) σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες σχετικά με την απόφαση της Fed αυτήν την εβδομάδα σχετικά για το χρονοδιάγραμμα τυχόν σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, επηρεάζουν την ψυχολογία της αγοράς», λέει χαρακτηριστικά ο Pierre Veyret, τεχνικός αναλυτής στην ActivTrades.

Διαβάστε ακόμη:

ΑΑΔΕ – myBusinessSupport: Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη των πληγέντων στις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων

Eurobank Equities: Αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες

Κόλιν Χουάνγκ: Πώς ο Κινέζος ιδρυτής της Pinduoduo έχασε $27 δισ. – Η μεγαλύτερη απώλεια πλούτου στον κόσμο