Σε πτωτική τροχιά συνεχίζει το ρωσικό νόμισμα, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να θωρακίσουν τις θέσεις τους, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας.

«Το ρούβλι τελεί υπό την πίεση των πωλητών, μετά από το νέο μπαράζ περιοριστικών μέτρων» τονίζει ο Piotr Matys, αναλυτής της Intcouch Capital Markets. «Η αγορά σίγουρα στερείται της κατάλληλης ρευστότητας».

Από το πρωί, το ρωσικό νόμισμα βρίσκεται στο -11% και κατρακυλάει στα 117,35 ανά δολάριο, με τις σωρευτικές απώλειες από την έναρξη του 2022 να διαμορφώνονται σχεδόν στο 40% -μακράν η χειρότερη επίδοση στην αγορά συναλλάγματος.

Μέχρι στιγμής, όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Bloomberg, τα έκτακτα μέτρα που έχει αναγκαστεί να λάβει η κεντρική τράπεζα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα η διολίσθηση του ρουβλιού να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ρωσίας έχει απαγορεύσει στους ξένους την πώληση ρωσικών νομισμάτων, ενώ οι τράπεζες απαγορεύεται να πουλούν ρευστό σε πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν λογαριασμούς σε ξένους συναλλάγματος. Επιπλέον, το βασικό επιτόκιο έχει υπερδιπλασιαστεί στο 20%.

Το Σαββατοκύριακο δε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε το «πάγωμα» των εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), σε μια προσπάθεια να ασκήσει έτι περισσότερες πιέσεις στο Κρεμλίνο. Άλλωστε, τα ενεργειακά έσοδα αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης του ρωσικού κράτους.

«Η ρωσική αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας και τις οικονομικές κυρώσεις» τονίζει ο Ray Choy, επικεφαλής αναλυτής της Opus Assety Management. «Το ρούβλι μόνο χειρότερα μπορεί να πάει» σπεύδει να προσθέσει.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ρωσικές περιπέτειες της οικογένειας Δαυίδ

Πόσο «πιάνει» σήμερα μία χρυσή λίρα – Η «κούρσα» ανόδου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας επιστρατεύει η Κομισιόν για την ακρίβεια