Τα πρώτα δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον δείχνουν ότι δεν πρόκειται για πιο μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγή, και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι λιγότερο σοβαρή.

Όπως είναι κατανοητό, αυτό έφερε ευφορία γύρω από τα risk assets. Οι μετοχές, τα commodities και οι πιστώσεις σημείωσαν άνοδο, λόγω των εξαιρετικά υποστηρικτικών μεταρρυθμίσεων τόσο στη νομισματική όσο και στη δημοσιονομική πολιτική. Τα νομίσματα ως επί το πλείστον ακολούθησαν την ίδια πορεία, με τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να παρουσιάζουν εξαιρετική απόδοση και τα ασφαλή καταφύγια να υποαποδίδουν. Το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσότερων ομολόγων του, κάπως που προκάλεσε έκπληξη.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες χώρες προετοιμάζονται να άρουν το τεράστιο νομισματικό κίνητρο που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της άρσης. Οι κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτήν την εβδομάδα: η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη. Η πρώτη αναμένεται να εμφανιστεί τολμηρά, η δεύτερη μετριοπαθώς, και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα για την τρίτη. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των αποφάσεων αυτών των τριών ιδρυμάτων, των επικοινωνιακών μηνυμάτων τους και των προσδοκιών της αγοράς για αυτές θα πρέπει να είναι το κλειδί σε αυτό που διαμορφώνεται σε μια αποφασιστική εβδομάδα για τις αγορές συναλλάγματος.

Στερλίνα

Με ελάχιστα οικονομικά νέα από οποιοδήποτε σημείο την περασμένη εβδομάδα, οι traders αρκέστηκαν στο να διαπραγματεύονται τη στερλίνα σε πολύ στενό εύρος έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ, εν αναμονή των συνεδριάσεων της Τράπεζας της Αγγλίας αυτής της εβδομάδας. Οι ειδήσεις γύρω από την παράλλαξη Όμικρον πιθανότατα αποκλείουν τυχόν κινήσεις πολιτικής αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, αναμένουμε ότι τόσο η ψηφοφορία όσο και οι ανακοινώσεις της Τράπεζας θα αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση, εάν οι πληροφορίες για την παραλλαγή Όμικρον επιβεβαιώσουν τη σχετική της ηπιότητα.

Ευρώ

Τα ισχυρά στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής από τη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα μπορεί να βοήθησαν να σταθεροποιηθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι έμποροι παραμένουν επικεντρωμένοι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Οι προσδοκίες της αγοράς είναι για μια πολύ μετριοπαθή στάση της Κεντρικής Τράπεζας, που εκφράζει την προθυμία της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι το 2022, ακόμη και όταν άλλοι, ιδιαίτερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, περιορίζουν τις αγορές τους πολύ πιο σύντομα. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για το ευρώ. Οποιαδήποτε απογοήτευση αυτών των προσδοκιών, είτε μέσω ενός πιο επιθετικού χρονοδιαγράμματος μείωσης είτε ίσως μιας διαφωνίας για ανάπτυξη εντός της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα απότομο και σύντομο ράλι.

Δολάριο

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο κατέγραψε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ, εκτινασσόμενος στο 6,8% και στο 4,9% μετά τα αποτελέσματα των προβλέψεων για τα τρόφιμα και την ενέργεια, κάνοντας ρεκόρ πολλών δεκαετιών και για τα δύο. Ωστόσο, η αγορά είχε προετοιμαστεί για αυτούς τους αριθμούς και τα νομίσματα δεν κινήθηκαν πολύ μετά την ανακοίνωση. Αναμένεται διεθνώς μια τολμηρή στροφή από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα την Τετάρτη, με την αγορά να αναμένει να μπει τέλος στις αγορές ομολόγων έως τον Μάρτιο και μια πρώτη αύξηση επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι. Ένας άλλος βασικός παράγοντας της συνάντησης θα είναι το «dot plot», δηλαδή η καταγραφή των αξιωματούχων της Τράπεζας των προσδοκιών τους για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι αγορές προεξοφλούν ήδη για τρεις αυξήσεις το 2022. Εάν ο μέσος όρος του dot plot από τους αξιωματούχους της FED κινηθεί πάνω ή κάτω από αυτό, πιθανότατα αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δολάριο.

*Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer