Η αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ συνήθως ευνοεί τη σταθερότητα στις αγορές και η περασμένη εβδομάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ο κινητήριος μοχλός της αγοράς ήταν οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πρώτοι αδύναμοι, οι δεύτεροι ισχυρότεροι από το αναμενόμενο.

Ως αποτέλεσμα, η στερλίνα διαπραγματεύτηκε μέτρια υψηλότερα έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου ΗΠΑ. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, όπως και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σημείωσαν πτώση χωρίς καμία σαφή τάση, κλείνοντας ως επί το πλείστον την εβδομάδα έναντι του δολαρίου σε εύρος 1% ή λιγότερο από το σημείο που την είχαν ξεκινήσει.

Αυτή την εβδομάδα η προσοχή θα στραφεί ξανά στα δεδομένα, ιδίως στην έκθεση για τον πληθωρισμό. Ο πιο επίκαιρος σημαντικός δείκτης στον κόσμο, τα νούμερα για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, την ίδια ημέρα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο. Ελλείψει σημαντικών συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών, θα έχουμε μια σειρά δηλώσεων στελεχών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ερώτημα για τις αγορές συναλλάγματος είναι εάν η απότομη υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ μπορεί να συνεχιστεί ελλείψει σαφέστερων ενδείξεων οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι το δολάριο έχει υποχωρήσει αρκετά, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στερλίνα

Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν σημαντική θετική έκπληξη την περασμένη εβδομάδα. Ο συνολικός δείκτης ανέκαμψε πάνω από το επίπεδο του 50 που υποδηλώνει την επέκταση των επιχειρήσεων, μια αντίθετη κίνηση σε σχέση με τους υπόλοιπους δείκτες που δημοσιεύονται στη χώρα. Η μέτρια επέκταση, ο σταθερός πληθωρισμός και η δημοσιονομική τόνωση που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση πιθανώς σημαίνουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι απρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια σύντομα. Η στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων και πιστεύουμε ότι έχει περιθώρια να συνεχίσει να το κάνει έναντι του ευρώ.

Ευρώ

Τα νούμερα PMI στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να υποδεικνύουν μια οικονομική συρρίκνωση στο τέταρτο τρίμηνο η οποία θα επιβεβαίωνε μια τεχνική ύφεση μετά τα αρνητικά νούμερα του τρίτου τριμήνου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητά κάποια ανακούφιση από την έκθεση για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου που θα βγει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να παρουσιάσει μια ακόμη σημαντική πτώση τόσο στον ονομαστικό όσο και στο δομικό δείκτη, σε επίπεδο λίγο κάτω από το 4% (για τον δομικό). Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου τον Νοέμβριο θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί, εκτός και αν η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Δολάριο ΗΠΑ

Το δολάριο ως επί το πλείστον επηρεάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τα δεύτερης κατηγορίας στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μπορεί να συνέβαλαν σε απώθηση των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατακόρυφα, διαψεύδοντας το αφήγημα μιας αγοράς εργασίας που χαλαρώνει. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ξανά, ωστόσο, τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυτής της εβδομάδας θα είναι μια πιο σημαντική δοκιμή για το εάν η τάση αποπληθωρισμού παραμένει σε ισχύ, παρά τη δυναμική της αγοράς εργασίας και τις ανησυχίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό.

*Chief Risk Financial Officer της Ebury

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν ισχύει τεκμήριο αν… δεχθείτε να ελεγχθείτε!

ΔΥΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας – Οι δικαιούχοι

ΑΑΔΕ: Εντός χρονοδιαγράμματος η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές – Ποιοι θα λάβουν email

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ