«Η ώρα της κρίσης» για τις μεγάλες ανατροπές στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών στη χώρα μας, φτάνει. Στις 10 απόψε το βράδυ κλείνει η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 2.000 σχόλια πολιτών και φορέων επί των άρθρων του. Τα μισά εξ αυτών όμως, αφορούν αποκλειστικά στις διατάξεις για το τεκμαρτό εισόδημα με το οποίο θα φορολογηθούν για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2024.

Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στη διαβούλευση, θα φανεί μόλις εισαχθεί το τελικό κείμενο προς ψήφιση στην Βουλή, αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη. Ωστόσο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μελετούν ήδη τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν.

Η πιο μεγάλη ανατροπή, θα αφορά ακριβώς στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Και σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr από το οικονομικό επιτελείο, θα δίνει το ελεύθερο στους φορολογουμένους επαγγελματίες, να αρνούντακια και να απορρίπτουν το τεκμαρτό ποσό, το οποίο υπολογίζει αυτόματα σαν εισόδημα γι αυτούς φορολογική αρχή.

Με έναν όρο όμως!

Όσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος ένστασης και επιμένουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζει για αυτούς η Εφορία, το αίτημά τους θα γίνεται δεκτό, αλλά αφού θέσουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδείξουν στην εφορία ότι λένε αλήθεια και δεν είχαν τίποτα να κρύψουν!

Σε τέτοια περίπτωση, το «μπαλάκι» περνά απευθείας στον ίδιο τον φορολογούμενο. Προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει 300 ή 500 ή 1.000 ευρώ επιπλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ουσιαστικά θα πρέπει να προκαλέσει φορολογικό έλεγχο στον εαυτό και στην επιχείρησή του, αλλά και διάφορες στα περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις του, από τις οποίες θα επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει προσαυξήσει το εισόδημά του περισσότερο, από όσο ο ίδιος δηλώνει στην εφορία ότι βγάζει κάθε χρόνο από το επάγγελμά του.

Αυτή η λύση, φαίνεται πως θα είναι τελικά και η διέξοδος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αισθάνονται ότι πραγματικά αδικούνται και πλήττονται, από τον «τυφλοσούρτη» με τον οποίο η Εφορία θα υπολογίζει στο εξής το ελάχιστο εισόδημα, με το σκεπτικό ότι δεν είναι λογικό κανείς να συντηρεί επί χρόνια μια επιχείρηση που «μπαίνει μέσα» και δεν αξίζει να εκτιμηθεί ούτε κατ’ελάχιστον για 780 ευρώ το μήνα, που «κοστίζει» στν αγορά η εργασία ενός νεοπροσλαμβανόμενου ανειδίκευτου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Αν το σύστημα αυτό λειτουργήσει χωρίς αποκλεισμούς και ελεγχθούν για όσα δηλώνουν οι 2 στους 3 επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα πείνας, ικανοποιείται το αίτημά τους να μη φορολογηθούν για εισόδημα που δεν είχαν. Από την άλλη, με το τεκμαρτό εισόδημα χάνουν το «πλεονέκτημα» που είχαν, να μην περνούν επί δεκαετίες -ή και ποτέ ενδεχομένως- από την βάσανο των διεξοδικών φορολογικών ελέγχων διαβίωσης, μόνο και μόνον επειδή είναι τόσο τεράστιος ο αριθμός των επαγγελματιών που δηλώνουν μικρά ποσά.

Διαβάστε ακόμη:

Διόδια: Πώς θα γίνουν οι αυξήσεις – Κούρεμα των αυξήσεων στο 10% και επιμερισμός σε τρία έτη

Ανασχηματισμός τέλος (υπουργοί, καλά Χριστούγεννα), κλαίνε τον ΣΥΡΙΖΑ (στις Σπέτσες ο Στέφανος και στην Brasserie Lorraine ο Τσίπρας), το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς και οι μπίζνες του Κούτρα

Τα ρεκόρ του 2023 και τα κρίσιμα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ