Στην cult ταινία τρόμου “Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες”, οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να μην αποκοιμηθούν, ώστε να μη ζήσουν τον (πραγματικό) εφιάλτη της κατακρεούργησης από τον Freddy. Στις αγορές κρυπτονομισμάτων, αυτοί που έχουν τοποθετήσει περισσότερα απ’ όσα ενδεχομένως ν’ αντέχουν, αρνούνται και να κλείσουν τα μάτια τους ακόμα, φοβούμενοι ότι όταν θα τα ξανανοίξουν, οι περιουσίες τους θα έχουν κατακρεουργηθεί, ή εξαϋλωθεί. Πόσο αληθινός μπορεί να είναι αυτός ο εφιάλτης;

Αφήνοντας την ακραία μεταβλητότητα που έχουν τα κρυπτονομίσματα στην άκρη, το ανησυχητικό είναι ότι στη δύση του 2021, τα “καμπανάκια” περί “ξεφουσκώματος” του βασικού crypto, του bitcoin και κατά συνέπεια και των υπολοίπων, είναι πολλά για να αγνοηθούν. Πιο πρόσφατος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell, Eswar Prasad, ο οποίος προβλέπει ότι “το ίδιο το bitcoin μπορεί να μην επιβιώσει”, επειδή “η χρήση που κάνει στην τεχνολογία blockchain δεν είναι πολύ βιώσιμη”.

Νωρίτερα, έρευνα της Natixis Investment Managers, ανέφερε ότι τα ψηφιακά assets και κυρίως τα κρυπτονομίσματα είναι ο “επικρατέστερος υποψήφιος” για “μεγάλη διόρθωση” το 2022. Το “ανησυχητικό” για το bitcoin και τα λοιπά κρυπτονομίσματα, είναι το γεγονός ότι η έρευνα της Natixis διενεργήθηκε από την CoreData Research τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και συμμετείχαν σε αυτή 500 θεσμικοί επενδυτές από πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών, 4 κεντρικές τράπεζες, περισσότερα από 20 funds διαχείρισης κρατικού πλούτου και πάνω από 150 εταιρικά συνταξιοδοτικά σχήματα. Ο… ορισμός δηλαδή του θεσμικού επενδυτή, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι η αξία των συνολικών assets που διαχειρίζονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα φτάνουν τα 12,3 τρισ. δολάρια. Βάσει της έρευνας, περίπου τα τρία τέταρτα των οργανισμών που συμμετείχαν, δήλωσαν ότι θεωρούν πως τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν την κατάλληλη επένδυση για τους περισσότερους retail επενδυτές.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky, στην έκθεσή της «Cyberthreats to Financial Organizations το 2022», για τις κυβερνοαπειλές σε οικονομικούς οργανισμούς τη χρονιά που έρχεται, έβαζε σε πρώτο πλάνο τον κίνδυνο για τα κρυπτονομίσματα. “Κατά τη διάρκεια του 2022”, αναφέρουν οι ερευνητές της Kasperksy, “η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων θα δεχτεί επιθέσεις από κρατικά χρηματοδοτούμενες ομάδες, ενώ οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα επιχειρήσουν να βγουν κερδισμένοι από όσους επενδύουν σε αυτά κατασκευάζοντας rogue wallets με backdoors. Επιπλέον, είναι πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση των επιθέσεων εναντίον συστημάτων πληρωμών, καθώς και εμφάνιση πιο προηγμένων απειλών για φορητές συσκευές”.

Αυτοί, βέβαια, δεν είναι οι πρώτοι που το λένε. Υπάρχουν κάποιοι που “φωνάζουν” καιρό τώρα ότι επίκειται διόρθωση, ή ακόμα και “σκάσιμο φούσκας”. Ίσως ο μεγαλύτερος πολέμιός του, είναι ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini, ο οποίος έχει πει εμφατικά ότι “το bitcoin είναι το οικονομικό ισοδύναμο των ανθρώπινων περιττωμάτων”, το χαρακτήριζε“αυτο-φουσκωνόμενη φούσκα” και κατέληγε περιπαικτικά ότι “οι Flintstones είχαν καλύτερο νομισματικό σύστημα από το bitcoin”.

Ο “Dr Doom”, ο οποίος αποκαλείται έτσι λόγω του… απαισιόδοξου τρόπου με τον οποίο βλέπει τα πράγματα. Ο Roubini, (μιλώντας στο Bloomberg) δεν είναι απλά bearish στα κρυπτονομίσματα. Λέει ότι το bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα δεν θα έπρεπε καν να θεωρούνται νομίσματα, επειδή τους λείπουν ακόμα και οι βασικές αρχές. “Το bitcoin δεν είναι νόμισμα. Δεν είναι μονάδα μέτρηση, δεν μετρήσιμο μέσο πληρωμής και δεν είναι ένα σταθερό μέσο αποθήκευσης αξίας. Δεν είναι καν assets”.

Όταν ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ρωτήθηκε γιατί το bitcoin κάνει ράλι, απάντησε: “Ανεβαίνει επειδή υπάρχει τεράστιο ποσοστό χειραγώγησης, απάτες τύπου “φούσκωσέ το και παράτα το”, κοροϊδία, trading ξεπλύματος, μπροστινοί. Πιστεύω ότι είναι μια φούσκα”.

Βέβαια ο Roubini δεν είναι ο μόνος που είναι bearish στο κρυπτονόμισμα. Για παράδειγμα, οι αναλυτές της JPMorgan τονίζουν τη μεταβλητότητα που παρουσιάζει το κρυπτονόμισμα και προειδοποιούν για… κάθοδο. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το ρεκόρ του bitcoin σε νέα αχαρτογράφητα εδάφη, πάνω από τα 50.000 δολάρια, δεν θα είναι βιώσιμο εάν δεν περιοριστούν σημαντικά οι έντονες μεταβολές της τιμής του κρυπτονομίσματος.

Ο θρυλικός επενδυτής της Berkshire Hathaway, Warren Buffett έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως «σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, γενικά, μπορώ να πω σχεδόν με σιγουριά ότι θα έχουν πολύ κακό τέλος», ενώ ο αντιπρόεδρος του επενδυτικού κολοσσού ευχήθηκε πρόσφατα “να μην υπήρχαν”. Ο μεγαλοεπενδυτής και δισεκατομμυριούχος Mark Cuban, εξηγεί ότι κατά την άποψή του, το bitcoin μοιάζει με το τζόγο. Αν τζογάρεις, πιθανότατα θα χάσεις. «Oι χώρες θα πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν τα δικά τους νομίσματα και την ικανότητά τους να φορολογούν. Έτσι λοιπόν, όσο περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια αποθήκευση αξίας, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο κυβερνητικής παρέμβασης που αντιμετωπίζουν».

Ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, είχε ερωτηθεί από τη Wall Street Journal χωρίς ποια τεχνολογική καινοτομία θα μπορούσε να ζήσει ο κόσμος, απόρησε και ο ίδιος με… τον εαυτό του που προτίμησε να απαντήσει τα κρυπτονομίσματα από τα βιολογικά όπλα. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, ”ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σήμερα τα κρυπτονομίσματα αφήνει περιθώρια για ορισμένες εγκληματικές δραστηριότητες. Θα ήταν καλό να τα ξεφορτωθούμε…”

Ο διάσημος Ινδός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Rakesh Jhunjhunwala, αποκαλούμενος και ο “Warren Buffett της Ινδίας”, ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας του να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και ξεκαθάρισε ότι “δεν θα αγοράσει ποτέ” bitcoin, τονίζοντας ότι το θεωρεί “κερδοσκοπία της ανώτατης μορφής. Δεν θέλω να συμμετέχω σε κάθε πάρτυ της πόλης. Νομίζω ότι το hangover είναι πολύ χειρότερο (σ.σ. από το πάρτυ)”.

Παρόλα αυτά, το bitcoin δείχνει πολύ σκληρό για να πεθάνει. Το “ξεφούσκωμα” μετά από κάθε ράλι, μοιάζει με μια απλή διόρθωση πριν ξανατραβήξει την… ανηφόρα για νέα ρεκόρ. Και νέοι επενδυτές εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά σε αυτό. Ποιος θα βγει αληθινός;

Διαβάστε ακόμα: 

Τουρκία: Μαζί με τη λίρα γκρεμίζεται και ο Γενικός Δείκτης – Νέα αναστολή διαπραγματεύσεων στο Χρηματιστήριο

Μπριζόλα όπως… χαβιάρι: Γιατί το κρέας θα γίνει είδος πολυτελείας