Ευρώπη

Τουρκία: Μαζί με τη λίρα γκρεμίζεται και ο Γενικός Δείκτης – Νέα αναστολή διαπραγματεύσεων στο Χρηματιστήριο

  • newsroom


Με τη λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά 58% φέτος, οι ντόπιοι επενδυτές είχαν βρει «καταφύγιο« στο Χρηματιστήριο προκειμένου να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους , το οποίο πλέον και χάνουν - Ερντογάν: Αν το θέλει ο Θεός, θα μειωθεί ο πληθωρισμός

Νέα διακοπή στις διαπραγματεύσεις του Χρηματιστηρίου στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα, καθώς ενεργοποιήθηκε και πάλι ο αυτόματος μηχανισμός αναστολής όταν ο Γενικός Δείκτης έφτασε να σημειώνει απώλειες 5%. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που διαβεβαίωνε ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, οι οποίες και οδήγησαν σε νέα πτώση την τουρκική λίρα. Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε το θέμα της μείωσης του πληθωρισμού στα χέρια του… Θεού.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε 5%, ενώ προηγουμένως σημείωνε άνοδο έως και 3%.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση που διακόπτεται η διαπραγμάτευση των μετοχών λόγω της ραγδαίας τους πτώσης. Την Παρασκευή ο δείκτης είχε βυθιστεί έως και 9,1%, ενεργοποιώντας τον αυτόματο μηχανισμό αναστολής των διαπραγματεύσεων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά 58% φέτος, μετά τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας κατά 500 μονάδες βάσης. Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει τους ντόπιους επενδυτές να συρρέουν στις μετοχές για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει μία πό τις καλύτερες επιδόσεις στις αγορές σε ντόπιο νόμισμα και μία από τις χειρότερες σε δολάριο.

Η λίρα σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα Δευτέρα, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, επικαλούμενος αυτή τη φορά τις ισλαμικές απαγορεύσεις της τοκογλυφίας ως βάση για την πολιτική του. Σήμερα το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί έναντι του δολαρίου κατά 6%.

Διαβάστε ακόμα:

Δέκα χρόνια ο Πρεμ Γουάτσα «δείχνει» την Ελλάδα (κι εμείς κοιτάμε το δάχτυλο)

Στο τραπέζι τα υποχρεωτικά τεστ για όλους – Το κόστος στους πολίτες (upd)

Η «Όμικρον» σφυροκοπά τα χρηματιστήρια – Ισχυρές ρευστοποιήσεις στα ταμπλό