Αύξηση στον φόρο μερισμάτων ή μείωση στον φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών; Αποεπένδυση του ΤΧΣ στις τράπεζες ή ανάκτηση του management μίας εκ των συστημικών; Δημόσια ή ιδιωτική ΔΕΗ;

Σ’ αυτά τα διλήμματα καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στις προσεχείς εκλογές της 25ης Ιουνίου, με βάση τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ενόσω απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις κρίσιμες κάλπες, αναπόφευκτα, τα βλέμματα όλων αρχίζουν να  στρέφονται στην επόμενη ημέρα και στο πώς ακριβώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την πορεία της αγοράς.

Οι επενδυτές, μέχρι στιγμής, δείχνουν να «ποντάρουν» στο σενάριο της «άνετης» επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία -κατά τους ίδιους- θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και θα αποτρέψει την ατραπό της αβεβαιότητας.

Σ΄ αυτό ακριβώς, εξάλλου, αποδίδεται και το ξέφρενο ράλι των τελευταίων εβδομάδων, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 9ετίας και να παρουσιάζει σωρευτικά κέρδη άνω του 35% από τις αρχές του έτους.

Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει οι περισσότεροι αναλυτές, η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας «ξεκλειδώνει» την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, η οποία αγνοείται από το μακρινό 2010.

Έχοντας, λοιπόν, κατά νου την κάλπη της 25ης Ιουνίου, αξίζει να ρίξουμε μια «ματιά» στις εξαγγελίες και τις προτάσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και των δύο βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την σχετική συζήτηση είχε ανοίξει προ-ημερών το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσω της πρότασής του για αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων. Ένα θέμα, το οποίο προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Ας δούμε λοιπόν, τα προγράμματα των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία θεωρητικά (και πρακτικά) είναι πιο πιθανό να κυβερνήσουν την επόμενη 4ετία.

Νέα Δημοκρατία

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας αφορούν κατά κύριο λόγο τη μείωση δύο φόρων. Πρόκειται, ειδικότερα:

  • Για τον φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών, όπου προτείνει μείωση κατά 50%, στο 0,1% από 0,2% σήμερα
  • Για τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, όπου προτείνει μείωση στο 0,2% από 0,5% σήμερα.

Παράλληλα, όσον αφορά το «καυτό» θέμα του φόρου μερισμάτων, υπεραμύνεται του συντελεστή 5%, θεωρώντας ότι πιθανή αύξηση θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η Νέα Δημοκρατία μόλις το 2020 αποφάσισε να μειώσει τον εν λόγω φόρο από το 10% στο 5%. Ένα επίπεδο, το οποίο θεωρείται από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς, βέβαια, να συνυπολογίζεται η φορολογία επί των κερδών, η οποία στη χώρα μας ανέρχεται στο 22%.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις τράπεζες, πρόθεση της Ν.Δ. είναι να προχωρήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάτι που πρόκειται να αποκτήσει μεγαλύτερη «ορμή» από το β’ εξάμηνο του έτους.

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει τα εξής:

  • Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, από 5% στο 10%, και προοδευτική εξέλιξη του συντελεστή έως το 15%.
  • Κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και υπαγωγή των μετοχών των τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών ή άλλο δημόσιο φορέα
  • Απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου -και συνεπώς του management- μίας συστημικής τράπεζας, μέσω των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΧΣ διαθέτει το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τρ. Πειραιώς, το 1,4% της Eurobank και το 9% της Alpha Bank.
  • Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ. Σήμερα, το 34,1% των μετοχών της επιχείρησης ηλεκτρισμού βρίσκεται στα «χέρια» του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια κίνηση στοχεύει «στη μείωση του κόστους ρεύματος, στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και στο “σπάσιμο” του καρτέλ ενέργεια».
  • Περαιτέρω επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, Motor Oil).

ΠΑΣΟΚ

Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, τέλος, επιμένει στην αύξηση του φόρου επί των μερισμάτων, προκρίνοντας τους εξής συντελεστές:

  • Για τα ποσά έως 50.000 ευρώ, συντελεστής 5%
  • Για τα ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ, συντελεστής 10%
  • Για τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ, συντελεστής 15%

Παράλληλα, για τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, στους οποίους συγκαταλέγεται και η ΔΕΗ, προτείνει την περαιτέρω επιβολή φόρου στα υπερκέρδη, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ πετρελαίου και καυσίμων).

Διαβάστε ακόμα 

Έτσι θα καταλάβετε εάν τα οικονομικά σας είναι καλά στα 20, 30 και 40 χρόνια σας

Το μεγάλο comeback της Tesla – Πώς υπερδιπλασίασε την αξία της μέσα στο 2023 

Η κατάρρευση της λίρας φέρνει «χρυσές» δουλειές στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Τουρκίας 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ