Ακόμη μία -η τελευταία- αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός, περιμένουν οι αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο δεν είναι σίγουροι αν αυτή θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα ή κάποια στιγμή μέσα στο τελευταίο 3μηνο.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι αναλυτές είναι διαιρεμένοι ανάμεσα σ’ αυτούς που περιμένουν τη 10η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου και σ’ αυτούς που περιμένουν μια προσωρινή παύση, προτού το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο ιστορικό υψηλό του 4% τον Οκτώβριο, δηλαδή έναν μήνα αργότερα.

Αυτό, στο οποίο όλοι συμφωνούν, είναι το γεγονός ότι μέχρι τον Δεκέμβριο τα επιτόκια της ΕΚΤ θα βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό σημείο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο σύσφιγξης, ο οποίος έχει ως στόχο την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο βήμα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (μείωση επιτοκίων) αναμένεται ενδεχομένως τον Μάρτιο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τα ευρήματα του Bloomberg είναι παρόμοια αλλά όχι πανομοιότυπα με τα στοιχήματα των traders, οι οποίοι δίνουν πιθανότητες 40% για μια αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και 70% για μια αύξηση επιτοκίων έως τα τέλη του 2023.

Άλλωστε, και τα ίδια τα μέλη της κεντρικής τράπεζας, εδώ και ημέρες, παρουσιάζουν μια αποκλίνουσα εικόνα σχετικά με τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής.

Έτσι, για παράδειγμα, από τη μία πλευρά υπάρχει ο Σλοβάκος Πίτερ Καζίμιρ, ο οποίος θα ήθελε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ο οποίος φοβάται τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στην πραγματική οικονομία.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ μιας αύξησης ή μιας παύσης. Δεν είναι εύκολο» τονίζει ο Κάρστεν Μπρέσκι, αναλυτής στην ING. «Μια παύση στον ανοδικό κύκλο θα ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά, υπό τον κίνδυνο αυτή η παύση να μετατραπεί σε οριστικό φρενάρισμα, τα “γεράκια” είναι πιθανό να ασκήσουν πιέσεις για ακόμη μία αύξηση» εξηγεί, μιλώντας στο Bloomberg.

Ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ρητορική της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή ο τόνος της ανακοίνωσης και των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να προσφέρει μια οδηγία σ’ ένα περιβάλλον, όπου καμία οδηγία δεν μπορεί να δοθεί» τονίζει ο Κλάους Βίστεσεν, επικεφαλής αναλυτής της Pantheon Macroeconomics.

Φυσικά, οι νέες οικονομικές προβλέψεις είναι πιθανό να βοηθήσουν στην επίλυση του Γόρδιου Δεσμού. Τον Ιούνιο, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμένει άνω του 2% έως και το 2025.

«Η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό, παρά για την ανάπτυξη και τον κίνδυνο ύφεσης», υποστηρίζει ο Πιετ Κρίστιανσεν, αναλυτής της Danske Bank. «Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση».

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα εργαλεία για την αναχαίτιση του πληθωρισμού, όπως είναι για παράδειγμα ένας ταχύτερος ρυθμός συρρίκνωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ (ποσοτική σύσφιγξη).

«Η ταχύτητα της ποσοτικής σύσφιγξης θα επιταχυνθεί στο μέλλον» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ντένισ Σεν, αναλυτής της Scope.

Διαβάστε ακόμα

Κακοκαιρία Daniel: Πώς θα διατεθούν τα 2,25 δισ. από την ΕΕ – «Παράθυρο» για επιπλέον κονδύλια έως 400 εκατ. ευρώ

LAMDA Development – Ελληνικό: Ολοκληρώθηκε το πρώτο κτίριο της μεγάλης επένδυσης (pics)

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάθηκαν (και) οι στηρίξεις των 1.250 μονάδων – Απώλειες 5% μέσα στον Σεπτέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ