Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι δυσμενείς εξελίξεις από το μέτωπο του πετρελαίου και το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές εκτιμάται ότι θα φουντώσουν και πάλι τις πληθωριστικές πιέσεις ανατρέποντας ενδεχομένως τα πλάνα των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 6000 υποχώρησε κατά 0,18% στις 455 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,54% στις 15.715 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,35% στις 7.252 μονάδες και ο FTSE 100 κατάφερε να κρατήσει αντιστάσεις και να καταγράψει άνοδο κατά 0,41% στις 7.527 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 28.584 μονάδες αυξημένος κατά 0,21% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη αυξήθηκε 0,21% στις 9.455 μονάδες.

Τα στοιχεία επιβράδυνσης των οικονομιών εκτιμήθηκαν από τους αναλυτές πως μπορεί να ανακόψουν τη… φόρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την Πέμπτη για να αποφασίσει το επόμενο βήμα της στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Άλλωστε, από τις δηλώσεις αξιωματούχων του συμβουλίου είναι σαφές ότι υπάρχει έντονη διχογνωμία στους κόλπους της, με τους σκληροπυρηνικούς να επιμένουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων και τους μετριοπαθείς να στέκονται στην αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο κλίμα αυτό το συνεχιζόμενο ράλι των πετρελαϊκών τιμών αποτελεί νέο στοιχείο στην εξίσωση που μπορεί να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, δεδομένου πως η συντήρηση των τιμών σε πολύ υψηλά επίπεδα θα συμβάλει στην αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων με τρόπο που οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αγνοήσουν.

Ο ΟΠΕΚ, στη νέα έκθεση του που δημοσίευσε σήμερα, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του για αύξηση των επιπέδων ζήτησης φέτος και το 2024 και υπογράμμισε ότι «βλέπει» διεύρυνση του ελλείμματος μεταξύ επιπέδων προσφοράς και ζήτησης στα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, που είναι και το υψηλότερο νούμερο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι συνθήκες αυτές προφανώς ευνοούν τη διατήρηση της ανοδικής τροχιάς των τιμών προς την κατεύθυνση των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Ήδη σήμερα οι τιμές πήραν και πάλι… φωτιά μετά την έκθεση του ΟΠΕΚ. Το Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 92 δολάρια, στα 92,31, με αύξηση 1,83%, ενώ και το αμερικανικό WTI ανέβηκε κατά 2,20% στα 89,22 δολάρια το βαρέλι.

Σε αντίθετη κίνηση βρέθηκε ο χρυσός χάνοντας 0,63% στα 1.934 δολάρια την ουγγιά, καθώς η αγωνία της αμερικανικής αγοράς για τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και τον αντίκτυπο στη Fed έφερε νέα άνοδο στο αμερικανικό νόμισμα. Ο δείκτης δολαρίου κάλυψε μέρος των χθεσινών απωλειών ανεβαίνοντας στο 104,80 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0729.

Διαβάστε ακόμη

Τα παιχνίδια του ΟΠΕΚ και το νέο ράλι προς τα 100 δολάρια το βαρέλι

ΕΚΤ: «Γόρδιος δεσμός» για τα επιτόκια – 10η συνεχόμενη αύξηση ή μια προσωρινή παύση; (γραφήματα)

Μετρούν τις πληγές τους οι βιομηχανίες του Θεσσαλικού Κάμπου – Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ