Μικρή αποκλιμάκωση εμφανίζει την Πέμπτη η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, βάζοντας προσωρινό «φρένο» στις ανοδικές πιέσεις της τελευταίας περιόδου. 

Πιο συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ -σημείο αναφοράς για την Ευρώπη- υποχωρούν κατά περίπου 7% και επιστρέφουν στα 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα, «πέφτοντας» κάτω του ψυχολογικού ορίου των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επέρχεται στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το ενεργειακό μπρα-ντε-φερ Βρυξελλών και Μόσχας.  

Την Παρασκευή, μάλιστα, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, όπως έχουν ζητήσει 15 χώρες – μέλη, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Ωστόσο, δεδομένης της άρνησης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες φοβούνται ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε μηδενισμό των ρωσικών εισαγωγών -και άρα, νέο έλλειμμα προσφοράς- πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση στους κόλπους της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, σε τέσσερις ανέρχεται ο αριθμός των μέχρι στιγμής διαρροών στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου του Nord Stream 1, γεγονός το οποίο επιτείνει τις ανησυχίες για τα επίπεδα της ρωσικής προσφοράς. Βρυξέλλες και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη των ζημιών, οι οποίες κινδυνεύουν να «αδειάσουν» τελείως τον αγωγό. 

Η Ε.Ε., πάντως, υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αγωγούς, προειδοποιώντας ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής. 

Την ίδια ώρα, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 88%, κάτι το οποίο μειώνει τον κίνδυνο για ευρείες ενεργειακές ελλείψεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Ας σημειωθεί ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ε.Ε. εισήγαγε το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τώρα, το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 9%. 

Διαβάστε επίσης

Η (νέα) καριέρα του Κούτρα, η εκκίνηση για την Αττική Οδό, οι λοξές ματιές του Σταθόπουλου και το… γλυκό κρουασανάκι! 

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία θα «κατεβάζουν» διακόπτη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Έξι μεγάλοι οίκοι «υπέρμαχοι» της κυριαρχίας του δολαρίου στις αγορές