Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Βιέννη όπου συνεχίζεται η συνεδρίαση των μελών του ΟΠΕΚ. Η σημερινή συζήτηση παίρνει τη σκυτάλη από τις συνομιλίες της Πέμπτης που χαρακτηρίστηκαν από βαθιές διαφωνίες, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία για τους όρους μείωσης της παραγωγής αργού πετρελαίου.

Η μη επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους του ΟΠΕΚ σημειώνεται για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια.

Σήμερα, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 60 δολάρια/βαρέλι, λόγω της έλλειψης κατεύθυνσης από πλευράς ΟΠΕΚ, γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις στην αγορά ενέργειας. Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνει πτώση 1,05% στα 50,95 δολ/βαρέλι

Το καρτέλ έχει φτάσει σε συμφωνία για το πόσα βαρέλια θα αποσύρει κατ’αρχήν από την αγορά, όπως ανέφερε αν ανώνυμες πηγές στο Reuters. Ωστόσο, ο ντε φάκτο «αρχηγός» του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, αναγκάστηκε να καθυστερήσει στην έκδοση μιας τελικής απόφασης για το πόσο βαθιά θα πρέπει να είναι η μείωση της παραγωγής, μέχρι να γίνει η συνάντηση με τη Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ.

Η συνάντηση μεταξύ μελών και μη μελών του Οργανισμού πραγματοποιείται σε μια στιγμή που η αγορά πετρελαίου βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης «βουτιάς» στις τιμές από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

«Με όλο τον θόρυβο γύρω από τη Ρωσία, τα εμπόδια για τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ριάντ δεν είναι ανυπέρβλητα κατά την άποψή μας», ανέφεραν οι αναλυτές της Energy Aspects σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Αλλά ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, επιτακτική ανάγκη είναι να κατανοηθεί σωστά από την εύθραυστη αγορά. Μια διφορούμενη δήλωση που θα δείχνει ευρεία πρόθεση να αποφευχθεί η υπερπροσφορά της αγοράς θα προκαλέσει αναμφισβήτητα περαιτέρω πτώση των τιμών», συμπληρώνουν.

Οι Σαουδάραβες προτρέπουν τον ΟΠΕΚ να περιορίσει την παραγωγή, εν μέσω της αυξανόμενης προσφοράς αλλά και των φόβων ότι η οικονομική επιβράδυνση θα διαβρώσει τη ζήτηση καυσίμων. Εχουν δε προτείνει τον περιορισμό της παραγωγής κατά τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φάλιχ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μια μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμυρίου bpd θα ήταν επαρκής για τον ΟΠΕΚ και τους συμμαχικούς παραγωγούς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Καναδάς ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα απαιτήσει από τους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 325.000 bpd για να μηδενίσουν τα αποθέματα αργού της επαρχίας Αλμπέρτα.

«Οι αγορές θέλουν να δουν νούμερα, όμως δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ευρεία υποστήριξη για μια μεγάλη περικοπή», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Βενέτης, ανώτερος οικονομολόγος της TS Lombard.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν συρρικνωθεί γύρω στο 30% τους τελευταίους δύο μήνες, αυξάνοντας την πίεση στους προϋπολογισμούς των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο.

Πριν από τη συνάντηση στη Βιέννη, το πιθανότερο αποτέλεσμα ήταν ο ΟΠΕΚ και τα μη μέλη του Οργανισμού, να συμφωνούσαν σε μείωση της προσφοράς από περίπου 1 εκατομμύριο σε 1,4 εκατομμύρια bpd. Όπως πάντοτε όμως, δεν υπολογίζεται το δύσκολο κομμάτι για την ενεργειακή συμμαχία που είναι ο καθορισμός ενός αριθμού και ο ΟΠΕΚ περιορίζεται στο πώς θα επιμερισθούν οι περικοπές.