Με προσεκτικά βήματα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις ΗΠΑ μετά από μια εβδομάδα πολιτικού δράματος στη Γαλλία.

Ο Stoxx 600 ήταν 0,17% υψηλότερα στις πρώτες συναλλαγές και αυτή την ώρα σημειώνει άνοδο 0,14% στις 512,46 μονάδες. Οι περισσότεροι τομείς σημειώνουν κέρδη. Ο κλάδος ταξιδιών είχε νωρίτερα άνοδο 0,6%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων υποχώρησαν κατά 0,3%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100  με άνοδο 0,29%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,11%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει οριακά 0,05%, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,17% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,25%.

Ο νορβηγικός τεχνολογικός όμιλος Kongsberg ξεπέρασε τα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 7,8%, μετά την ανακοίνωση αύξησης των λειτουργικών εσόδων κατά 21%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή στάθμισαν την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, κατά το οποίο το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Το NFP απαιτεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση και να επιλέξει έναν από τους υποψηφίους του ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε την Τρίτη με πτώση 1,81%, καθώς οι traders αξιολογούσαν τις επιπτώσεις ενός κοινοβουλίου χωρίς αποτέλεσμα και μιας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία. Ο δείκτης άνοιξε 0,1% υψηλότερα σήμερα.

Νωρίτερα, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν σε μεικτό έδαφος, ενώ οι δείκτες αναφοράς της Wall Street αυξήθηκαν μετά τα ήπια σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την Τρίτη.

Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό «θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση». Αύριο  Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ και την Παρασκευή θα ακολουθήσει ο δείκτης τιμών παραγωγού. Και οι δύο μετρήσεις και το κατά πόσον θα εκπλήξουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω θα αποτελέσουν βασικούς δείκτες για τις προοπτικές των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη 

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το νέο σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων – Πώς θα λειτουργεί

«Σκανάρισμα» της εφορίας ανά εξάμηνο για ανασφάλιστα ΙΧ, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας

Η λέσχη Bilderberg έγινε 70 ετών – Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι Ελληνες που έχουν δώσει το «παρών»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ