Την πρόθεση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoEνα «μην διστάσει» και να προχωρήσει στην απαιτούμενη αύξηση των επιτοκίων της προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό γνωστοποίησε σήμερα σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Τράπεζας Άντριου Μπέιλι.

Όπως μεταδίδει το Reuters ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά τις μεταβολές στις χρηματιστηριακές αγορές ενώ η λίρα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Σημειώνεται ότι η στερλίνα υποχώρησε κοντά στα 1,03 δολάρια νωρίς τη Δευτέρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κβάρτενγκ δήλωσε ότι σχεδιάζει περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ωστόσο όπως μεταδίδει το Bloomberg η Κεντρική Τράπεζα διαψεύδει τις εικασίες των αναλυτών για αποφάσεις και ανακοινώσεις εκτός προγραμματισμού, ανακοινώνοντας ότι θα προβεί σε «πλήρη αξιολόγηση στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της για τον αντίκτυπο στη ζήτηση και τον πληθωρισμό από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και την πτώση της στερλίνας και θα ενεργήσει ανάλογα».

Σήμερα η λίρα υποχώρησε έως και 5% έναντι του δολαρίου κάποια στιγμή κατά τη διαπραγμάτευση στην Ασία, αγγίζοντας το 1,0327 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν καθιερώθηκε το δεκαδικό σύστημα για τις υποδιαιρέσεις του νομίσματος.

Στη δίνη αυξήσεων οι Κεντρικές Τράπεζες διεθνώς

Με τον πληθωρισμό να τρέχει στις ΗΠΑ τον Αύγουστο με ετήσιο ρυθμό 8,3%, στην Ευρωζώνη με 9,1% και σε μία σειρά άλλες μεγάλες οικονομίες με αντίστοιχα υψηλά ποσοστά, το μήνυμα που εκπέμπεται ομοιόμορφα πλέον από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες είναι ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη μείωση του πληθωρισμού. Η φράση «ό,τι χρειάζεται» ουσιαστικά σημαίνει ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται έως ότου φανεί μία σταθερή και σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η επιμονή του πληθωρισμού έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε αναθεώρηση των προβλέψεων κεντρικών τραπεζών σχετικά με το τελικό ύψος των επιτοκίων τους. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία δίνει τον τόνο στις αυξήσεις των επιτοκίων λόγω του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας και της τιμολόγησης πολλών πρώτων υλών στο δολάριο, προχώρησε την Τετάρτη στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης) και πέμπτη συνολικά από τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο εκτός από το να αναπτυχθεί η οικονομία με ρυθμό χαμηλότερο από τη μακροχρόνια τάση της και αυτό φαίνεται να προκύπτει και από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις 0,2% εφέτος και 1,2% το 2023. Η δήλωση του Πάουελ υπονοεί επίσης ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια ακόμη και αν η αμερικανική οικονομία εισέλθει σε ύφεση.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία άρχισε αργότερα τη σύσφιξη της πολιτικής της από τη Fed, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος έως ότου φθάσει στον «τελικό σταθμό» των επιτοκίων. Μετά την αύξηση των 75 μονάδων βάσης που έκανε στις 8 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,75%, με τις αγορές να θεωρούν – με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα για τον πληθωρισμό – ότι θα φθάσει στο 3% τον Μάιο του 2023.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» HSBC και BlackRock προς επενδυτές: Αποφύγετε τις ευρωπαϊκές μετοχές

Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 5,9 δισ. ευρώ λόγω ακρίβειας και… ΕΝΦΙΑ