(last update – 22:09)

Με μικτά πρόσημα ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street, με τις απώλειες να συνεχίζονται και τη Δευτέρα για τον Dow Jones, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η αύξηση των επιτοκίων και η αναταραχή που έχει προκληθεί στα ξένα νομίσματα μπορεί να ωθήσουν τον S&P 500 σε νέο χαμηλό για το έτος.

Νωρίτερα σήμερα η στερλίνα βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας στο 1,0382 δολ. ΗΠΑ, χάνοντας προς στιγμήν 4%. Η πτώση του βρετανικού νομίσματος ξεκίνησε την Παρασκευή, μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και επενδυτικά κίνητρα, με σκοπό να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, στο 0,9651 δολ.

Η άνοδος του δολαρίου μπορεί να ασκήσει πιέσεις στα κέρδη των εταιρειών, προκαλώντας διαταραχή στο διεθνές εμπόριο, καθώς σύμφωνα με τον Michael Wilson της Morgan Stanley, «η τόσο μεγάλη δύναμη του δολαρίου έχει οδηγήσει ιστορικά σε κάποιου είδους οικονομική κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτήν την ώρα κατά 259 μονάδες ή 0,88% στις 29.330 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,65% στις 3.669 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, μετά από άνοδο 1,13%, πλέον σημειώνει πτώση 0,04%, περίπου στις 10.864 μονάδες.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,85%, ενώ το 2ετές έχει φτάσει σε υψηλό 15 ετών, αγγίζοντας το 4,3%. Άνοδο 4,95% καταγράφει ο δείκτης φόβου VIX, φτάνοντας στις 31,4 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της Fed για νέα αύξηση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε τους τρεις βασικούς δείκτες σε απώλεις 4 – 5%, με τον Dow Jones να βρίσκεται για λίγη ώρα σε bear market.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 2% στα 77 δολάρια το βαρέλι, το brent πέφτει στα 84,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί στα 1.636 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 5,9 δισ. ευρώ λόγω ακρίβειας και… ΕΝΦΙΑ

Πασκουαριέλο – Goldman Sachs: Οι μετοχές είναι «αιχμάλωτες» της αυστηρής νομισματικής πολιτικής (διαγράμματα)

Βρετανία – κυβέρνηση: «Ουδέν σχόλιον για τις αγορές, εμμένουμε στον δημοσιονομικό σχεδιασμό»