Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, πολλά χρόνια τώρα οι αναλυτές έλεγαν ότι το Ethereum είχε τις πιο σοβαρές βάσεις για να αποτελέσει το βασικό crypto του μέλλοντος (με αυτούς της JP Morgan να προβλέπουν ότι στο τρέχον έτος το ETH θα ξεπεράσει το BTC). Έχοντας ωστόσο μείνει από τη «γέννησή» του στη σκιά του bitcoin, ίσως περίμενε το 2024 για να «λάμψει». Με μια  ξαφνική εκτόξευση, το Ether δεν έσπασε απλά το ρεκόρ τιμής των τελευταίων 22 μηνών, ξεπερνώντας τις 3.000 δολάρια, αλλά και ξεπέρασε τον ρυθμό ανόδου του bitcoin, ανεβάζοντας την αξία του κατά 28% στο πρώτο δίμηνο, έναντι 21% του βασικού crypto.

Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή το… πάτημα γκαζιού του Ether, είναι δύο: Το αν θα καταλήξει σε ράλι αυτή η πορεία και πού οφείλεται. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν αρκετές παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψει πριν υιοθετήσει τον… ενθουσιασμό των αναλυτών του Cryptonewz που προβλέπουν ότι ως το 2025 το Ethereum θα κυμανθεί σε τιμή από 4.500 ως 6.500 δολάρια και ως το 2030, θα έχει «πιάσει» από 14.000 ως 20.500 δολάρια.

Προς ώρας, η δημοφιλέστερη εξήγηση για το ξαφνικό άλμα της τιμής του Ether, είναι η αναμονή για το Ethereum ETF. Μετά την έγκριση των spot Bitcoin ETF από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Ιανουάριο, η αγορά αναμένει ότι θα γίνει το ίδιο και για το Ether, περί τον Απρίλιο- Μάιο. Και, καθώς, τα 10 portfolio του bitcoin ETF έφεραν καθαρές εισροές ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ημέρα της έγκρισης (11 Ιανουαρίου) ως σήμερα, το λογικό είναι να συμβεί κάτι παρεμφερές και το Ethereum ETF. Είναι όμως έτσι;

Εν πρώτοις, δεν είναι όλες οι νομικές διαδικασίες οι ίδιες. Κανείς δεν εγγυάται ότι μια δικαστική απόφαση θα υποχρεώσει τη SEC να εγκρίνει τα Ether ETF. Έπειτα, ο επικεφαλής της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, έχει διατυπώσει ξεκάθαρα την… αποστροφή του στα κρυπτονομίσματα -όπως, άλλωστε και σχεδόν σύσσωμο το «παραδοσιακό» οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ- και όποτε βρει ευκαιρία το αποδεικνύει. Επιπλέον, είναι και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ερμηνευθεί η έγκρισή τους.

Ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην υπάρχει η ίδια θερμή υποδοχή με το -πάντα δημοφιλές- bitcoin, το οποίο έχει εν πολλοίς χτίσει ένα όνομα ως εναλλακτικό safe haven asset, κανείς δεν εγγυάται ότι θα υπάρχει η ίδια θέρμη με το Ethereum. Επιπλέον, αναλυτές του οικοσυστήματος αναφέρουν στο επίκεντρο του ενθουσιασμού για την πιθανή έγκριση ETF βρίσκεται ένα δυνητικά ανησυχητικό σενάριο για το Ethereum, την κορυφαία πλατφόρμα παγκοσμίως για αποκεντρωμένες εφαρμογές: Ότι η εισαγωγή των ETFs του Ether θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκέντρωση των tokens που έχουν διατεθεί, απειλώντας την ίδια την αποκέντρωση που υπερασπίζεται το Ethereum. Αυτή η συγκέντρωση εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια του δικτύου και την ισότιμη πρόσβαση, εισάγοντας ενδεχομένως μια φάση συγκεντρωτισμού αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αρχές του blockchange- στοιχεία που κάνουν το Ether ισχυρό σήμερα.

Ο ρόλος του Πίτερ Τιλ

Όμως είναι και μια άλλη λεπτομέρεια. Το άλμα της τιμής να οφείλεται στην κίνηση μιας «φάλαινας» του κρυπτο-οικοσυστήματος, που έκανε μια μαζική αγορά, δίνοντας την αίσθηση (και) στους retail επενδυτές ότι ξεκινά ένα ράλι και παρασύροντάς τους να επενδύσουν και αυτοί. Αυτός ο cryptowhale επενδυτής, απέκτησε 65.000 Ethereum μέσα σε ένα τριήμερο, μέχρι χθες. Κατά κάποιους, αυτή η κίνηση, εντάσσεται στο ποντάρισμα ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων που κάνει ο δισεκατομμυριούχος της Paypal Πίτερ Τιλ πάνω στο μέλλον των bitcoin και Ethereum…

O δισεκατομμυριούχος της Paypal Πίτερ Τιλ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε η Spotonchain, το πορτοφόλι 0x7a9 αγόρασε 13.526 ETH, αξίας 39,85 εκατομμυρίων δολαρίων, σε τιμή 2.947 δολαρίων, χθες, 21 Φεβρουαρίου, προκαλώντας την προσοχή της κρυπτο-αγοράς. Παράλληλα, 10.136 ETH, αξίας 29,85 εκατομμυρίων δολαρίων, αποσύρθηκαν από τη Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ενώ 3.390 ETH αγοράστηκαν έναντι 10 εκατομμυρίων USDT. Έτσι, αυτός ο επενδυτής συσσώρευσε 64.501 ETH, αξίας 185,5 εκατομμυρίων δολαρίων, τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ίδιο πορτοφόλι απέσυρε άλλα 40 εκατομμύρια USDT από τη Binance χθες, προκαλώντας εικασίες ότι σκοπεύει να ξανακάνει το ίδιο, επενδύοντας ξανά (ή, καλύτερα, συσσωρεύοντας) ETH. Αυτό, προφανώς έπαιξε το ρόλο του στο άνοιγμα του δρόμου για την πορεία του Ethereum πέρα από τα 3.000 δολάρια για άλλη μια φορά. Το ερώτημα όμως τώρα, είναι εάν μπορεί να ξαναδιαβεί αυτό το δρόμο και να συνεχίσει ανοδικά.

Διαβάστε ακόμη

Οι πρώτες συμφωνίες στην Ινδία – Στη Βομβάη ο πρωθυπουργός και η επιχειρηματική αποστολή

ΑΠΕ: Η Ελούντα διώχνει τα υπεράκτια αιολικά από τις ακτές

Southrock: Πώς προχωρά το νέο 5άστερο project άνω των 154 εκατ. ευρώ στη Μύκονο (χάρτης)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ