Στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ινδίας και πρωτεύουσα του Bollywood, Βομβάη, που αποτελεί το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής μεταφέρεται από σήμερα το ενδιαφέρον στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδος και Ινδίας.

Η ελληνική αποστολή υπό τον υφυπ. Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη αναμένεται να συμμετάσχει σε ειδικό φόρουμ που διοργανώνει η Συνομοσπονδία των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ινδίας, στο οποίο αναμένεται να παρευρεθεί και να μιλήσει ο πρωθυπουργός απευθύνοντας κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να συνάψουν συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Νέα εποχή

Η θερμή υποδοχή και οι συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη απ’ τον Ινδό ομόλογο του κ. Ναρέντρα Μόντι χθες αλλά και οι επαφές που έχει η ελληνική επιχειρηματική αποστολή με τους επαγγελματικούς φορείς και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων της Ινδίας δείχνουν ότι η νέα εποχή στις ελληνοινδικές σχέσεις συνοδεύεται από σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Πηγές από την κυβέρνηση μάλιστα εκφράζουν στο newmoney την απόλυτη ικανοποίηση τους για την εξέλιξη των επαφών των δύο πλευρών υπογραμμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών κράτησε σχεδόν μία ώρα περισσότερο του προκαθορισμένου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογο του Ναρέντρα Μόντι στις εκτεταμένες συνομιλίες που είχαν χθες στο Νέο Δελχί συμφώνησαν να επιδιωχθεί διπλασιασμός του όγκου του διμερούς εμπορίου ως το 2030, αύξηση συνολικά των οικονομικών σχέσεων μέσα από πιθανές επενδύσεις και συνεργασίες σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Και σε αυτό αναμένεται να βοηθήσουν οι επαφές που πραγματοποιούν παράλληλα τα περίπου 100 μέλη της επιχειρηματικής αποστολής υπό τον υφυπ. Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη που συμμετέχουν στα φόρα που διοργανώνονται αυτές τις μέρες στην Ινδία και τις επαφές τους με ινδικές επιχειρήσεις.

Ήδη χθες, λίγο αφότου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός απ’ τον Ινδό ομόλογο του κ. Ναρέντρα Μόντι υπήρξαν τα πρώτα απτά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων με την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife FFH με την LTIMindtree για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού Gen AI και Digital Hub στην Αθήνα καθώς και της Eurobank με την National Payments Corporation of India (NPCI) που αφορούν την διασύνδεση της πρώτης στο σύστημα UPI (το αντίστοιχο IRIS της Ινδίας) και να καταστεί δίαυλος άμεσων συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

Η Ελλάδα ως “γέφυρα”

Ως το «φυσικό κατώφλι» της Ινδίας προς την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την Ελλάδα κατά την ομιλία του στο Νέο Δελχί στην της 9η ετήσιας διάσκεψης “Raisina Dialogue“, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής χθες το βράδυ. «Η Ελλάδα πάει καλά και λέμε στις ινδικές επιχειρήσεις παρακαλώ ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν με τον Ινδό ομόλογό του αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) που έχει εξαγγείλει ως στόχευση η Ινδία, δίνοντας έμφαση στην προώθηση των οικονομικών δεσμών σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα λιμάνια, τα μεγάλα έργα και τα logistics χωρίς να παραλείψει να επισημάνει τη στρατηγική σχέση που αναπτύσσουν συνολικά οι δύο χώρες.

“Είναι πολύ ικανοποιητικό ότι προχωρούμε ταχύτατα, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας για διπλασιασμό του εμπορίου μας μέχρι το 2030. Έχουμε εντοπίσει νέες ευκαιρίες, για να δώσουμε νέα ενέργεια στη συνεργασία μας”, σημείωσε απ’ την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός κ. Ναρέντρα Μόντι.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και ο ομόλογός του της Ινδίας αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας αλλά και στη συνεργασία για το μεταναστευτικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα trafficking.

Στην ατζέντα των διευρυμένων συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκαν:

-Ενίσχυση συνεργασίας σε υψηλή τεχνολογία / ψηφιοποίηση / νεοφυείς επιχειρήσεις / υποδομές / logistics.

-Συνεργασία σε άμυνα / εκπαίδευση / πολιτισμό.

-Ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας για την κινητικότητα, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης στην Ελλάδα

-Συνέργειες σε «πράσινη» ενέργεια / αγροτικό τομέα.

-Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Χθες το πρωί η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με ρούχα στα χρώματα της σημαίας της Ινδίας, από τον πρόεδρο της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ήταν αρκετά εντυπωσιακή.

Η Βομβάη

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει την ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Βομβάη όπου διοργανώνεται συνέδριο από την Συνομοσπονδία των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ινδίας και το Enterprise Greece με τίτλο “Εξετάζοντας την Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας: Μελλοντικές προοπτικές”.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει το μεσημέρι, ώρα τοπική, ενώπιον των Ινδών επιχειρηματιών, που έχουν ως βάση τη Βομβάη, και της ελληνικής αποστολής προτρέποντας τους σε συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμενεται να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και της Συνομοσπονδίας των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ινδίας. Επίσης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας από τη Συνομοσπονδία και με το ΕΒΕΑ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνουν ομιλίες από τον υφυπ. Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη και τον υπ. Βιομηχανιών της τοπικής κυβέρνησης της Μαχαράστρα κ. Shri Uday Samant ενώ θα γίνουν ειδικές παρουσιάσεις για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece Μαρίνο Γιαννόπουλο και την Πρόεδρο του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου. Επίσης έχουν προγραμματιστεί δύο εξειδικευμένες παρουσιάσεις. Η πρώτη αφορά το ελληνικό οικοσύστημα των εταιρειών τεχνολογίας, για το οποίο θα μιλήσει ο εκτελεστικός διευθυντής της Endeavor κ. Παναγιώτης Καραμπίνης. Η δεύτερη θα γίνει απ’ τον Πρόεδρο του ΕΚΟΜΕ κ. Λεωνίδα Χριστόπουλο και αφορά τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας για παραγωγές οπτικοακουστικού υλικού μέσα απ’ τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί.

Παράλληλα θα διεξάγονται και οι Β2Β συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων.

Τρίτος σταθμός της επιχειρηματικής αποστολής θα είναι η αποκαλούμενη και “Σίλικον Βάλεϊ” της Ινδίας, Μπανγκαλόρ.

Διαβάστε ακόμη

Ετοιμάζεται για ράλι το Ethereum; (γράφημα)

Γιώργος Τρακάκης: Μια ελληνική εταιρεία με… Endless προοπτικές (pics)

Southrock: Πώς προχωρά το νέο 5άστερο project άνω των 154 εκατ. ευρώ στη Μύκονο (χάρτης)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ