Μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες καταστρώνουν σχέδια για την άρση των περιορισμών που τέθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ήδη κάποιες όπως η Γερμανία ανακοίνωσαν και τα χρονοδιαγράμματα για την επαναλειτουργία της οικονομίας.

Το γεγονός αυτό έδωσε ώθηση στους δείκτες των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων αν και προς το τέλος της συνεδρίασης περιόρισαν τα κέρδη τους ενώ ο γαλλικός και ισπανικός δείκτης έκλεισαν τελικά με απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 324,9 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο κατά 0,55% κλείνοντας στις 5.628 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 10.301 μονάδες διαγράφωντας στο τέλος τα ισχυρότερα πρωινά κέρδη του. Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά 0,08% στις 4.350 μονάδες μη καταφέρνωντας να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος. Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσς άνοδο κατά 0,29% στις 16.768 μονάδες. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε απώλειες κατά 1,11% κλείνοντας στις 6.763 μονάδες.

Στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο πριν από την επιβολή μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας σε ολόκληρο το μπλοκ.

Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι κινήσεις των δεικτών είναι μικρού εύρους μετά την αρχική αμηχανία που προκάλεσαν τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας και καταδεικνύουν το μέγεθος του πλήγματος της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό υπουργείου Εργασίας οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 11 Απριλίου ανήλθαν στα 5,2 εκατ. Ο αριθμό αυτός αν και μικρότερος από αυτόν της περασμένης εβδομάδας αυξάνει τη συνολική απώλεια των θέσεων εργασίας στα 22 εκατ. σε διάστημα ενός μήνα.

Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο Τραμπ για το σχέδιο του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα επηρεάσει θετικά την πορεία των δεικτών