Αγορές

Ευρωαγορές: Κλείσιμο μίας επεισοδιακής εβδομάδας, σε ιστορικό χαμηλό ο τραπεζικός κλάδος

  • Γιάννης Παγκαλιάς


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρά τις απώλειες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση σχετικά αναίμακτα, με απώλειες μόλις 0,1%

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τα μέσα του Ιουνίου, καθώς οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έχουν στρέψει τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές.

Μεγάλος χαμένος της σημερινής ημέρας ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος κατέρριψε ενδοσυνεδριακά το ιστορικό του χαμηλό από τις 16 Μαρτίου, μεγάλος κερδισμένος ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής, παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές των στοιχηματικών εταιρειών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρά τις απώλειες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση σχετικά αναίμακτα, με απώλειες μόλις 0,1%.

Στο σύνολο της εβδομάδας έχει αποδυναμωθεί 3,6%, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού, τα περιοριστικά μέτρα ως επακόλουθη εξέλιξη για την αναχαίτιση της εξάπλωσής τους και τα μακροοικονομικά στοιχεία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού τα οποία εξέγειραν νέους προβληματισμούς, έδωσαν παράγγελμα για μαζική υποχώρηση.

Ο κλάδος των τραπεζών βυθίστηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να αποφεύγουν συστηματικά τον κλάδο που πλήττεται από ένα μείγμα, του χαμηλότερου κόστους δανεισμού παγκοσμίως, την αύξηση των επισφαλών δανείων εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και του σκανδάλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η μετοχή της βρετανικής στοιχηματικής εταιρείας William Hill εκτινάχθηκε κατά 43,47%, μετά την αποκάλυψη στην οποία προχώρησε, ότι έχει λάβει 2 ανταγωνιστικές προτάσεις εξαγοράς από την Apollo και την αμερικανική εταιρεία χαρτοπαικτικών λεσχών Caesars Entertainment.

Άλμα 16,69 % πραγματοποίησε η μετοχή της ιδιοκτήτριας των Ladbrokes και bwin, GVC, με αυτή της μητρικής της Paddy Power, Flutter να προσθέτει 6,8%, στέλνοντας τον κλάδο ταξιδίων και αναψυχής υψηλότερα κατά 3,2%.

Η εκδότρια του Paris Match, Lagardere είδε τη μετοχή της να απογειώνεται κατά 32,28%, μετά την δήλωση του πλουσιότερου Γάλλου Μπερνάρ Αρνό, ότι έχει αποκτήσει μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία, η οποία βρίσκεται υπό την πολιορκία αρκετών επενδυτών.

Οι ανησυχίες για νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς επιβάρυναν τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών Lufthansa και Air France-KLM και της ιδιοκτήτριας της British Airways, IAG.

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε 1,4%, αφού ένας οργανισμός της βιομηχανίας δήλωσε ότι η παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία μειώθηκε κατά 45% ετησίως τον Αύγουστο, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να υποφέρει από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, σε αντίθεση με το Λονδίνο που σημείωσε κέρδη 0,34%.