Τη… γερακίσια φήμη που τον ακολουθεί επιβεβαίωσε εκ νέου ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank of St Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της συνέχισης της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων ως πολιτική «ασφάλειας» απέναντι στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Ο κ. Μπούλαρντ, σε συνέντευξη του στους «Financial Times», δήλωσε πως προτίθεται να προσέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου με «ανοιχτά μυαλά», όμως παραδέχτηκε πως γέρνει ήδη προς την πλευρά μιας ακόμη αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, ήτοι της ενδέκατης από την περασμένη χρονιά.

«Περιμένω όντως πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, όμως η πτώση είναι πολύ πιο αργή από αυτή που θα ήθελα» υποστήριξε ο κ. Μπούλαρντ δηλώνοντας πως θα αποτελούσε επιπλέον εγγύηση η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων «ώστε να διασφαλίσουμε πως θα θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο».

«Το βασικό ρίσκο που αντιμετωπίζουμε είναι να μην μειωθεί ο πληθωρισμός ή να αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει, όπως έγινε στη δεκαετία του 1970».

Αν το συμβούλιο υιοθετήσει την άποψη του κ. Μπούλαρντ και των έτερων… γερακιών προχωρώντας σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, τότε το εύρος των επιτοκίων θα διαμορφωθεί στο 5,25% με 5,50% ήτοι αρκετά υψηλότερα από ότι είχαν προβλέψει πολλοί αξιωματούχοι. Όμως, από τις δηλώσεις που έχουν κάνει αρκετά στελέχη είναι σαφές ότι αυτή τη φορά το συμβούλιο είναι αρκετά διχασμένο και η απόφαση δύσκολα θα είναι ομόφωνη.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα σήμερα, η πρόεδρος της Dallas Fed και μέλος της FOMC, Λόρι Λόγκαν, δήλωσε σε ομιλία της πως τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία δεν αιτιολογούν την παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, τον Ιούνιο. Συμφώνησε δε, πως ο πληθωρισμός είναι υπερβολικός και κυρίως δεν υποχωρεί αρκετά γρήγορα, ώστε να αφήνει τα περιθώρια στο συμβούλιο να… πατήσει φρένο.

«Δεν έχουμε κάνει ακόμη την πρόοδο που θα πρέπει. Και ο δρόμος για τον πληθωρισμό, από εδώ μέχρι το 2% είναι μακρύς» τόνισε η κυρία Λόγκαν.

Αντιθέτως ο (μετριοπαθής) Φίλιπ Τζέφερσον, ο οποίος έχει οριστεί από τον Τζο Μπάιντεν, για να αναλάβει το πόστο του αντιπροέδρου της Fed (με την μετακόμιση της Λάελ Μπρέναρντ στο οικονομικό επιτελείο του Λευκού Οίκου) συμφώνησε μεν πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός, όμως επεσήμανε ότι η πλήρης επίδραση των μέχρι τώρα αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει γίνει γίνει αισθητή, κάτι δηλαδή που θα χρειαστεί πιο πολύ χρόνο.

Στάθηκε δε, στις δυσμενείς επιπτώσεις της περιοριστικής πολιτικής για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο, με τον τελευταίο ειδικά να είναι ένας παράγοντας που ανησυχεί πολλά στελέχη.

Διαβάστε ακόμα

Τα γκάλοπ της πρεσβείας, της… θείας Μαρίας και ο ΣΥΡΙΖΑ-συμπαθών μπίζνεσμαν, ο τραπεζικός εφιάλτης με τα ψάρια και το deal Παντελιάδη

Airbnb: O πιο δημοφιλής προορισμός στις αναζητήσεις των Αμερικανών για φέτος το καλοκαίρι είναι ελληνικός

Ποιος είναι ο Ελληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη από το FBI για τεχνολογική κατασκοπεία (vid)

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ