Όπως είχαν προεξοφλήσει οι χρηματαγορές η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, διατηρώντας τα επιτόκια στο εύρος 0%-0,25% και συνεχίζοντας την μηνιαία αγορά ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων.

Στη σημερινή συνεδρίαση επίσης η Fed επιβεβαίωσε αυτό που είχε εξαγγείλει ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου στο Τζάκσον Χόουλ, ότι πλέον η στόχευσή της είναι ο πληθωρισμός.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πλέον δηλώνουν ότι θα ανεχθούν τις τιμές του καταναλωτή να ξεπεράσουν τον μακροχρόνιο και άπιαστο στόχο του 2% και μάλιστα προτίθενται να τον διατηρήσουν πάνω από αυτό το επίπεδο, ως αντιστάθμισμα για το διάστημα κατά το οποίο έτρεχε με ασθμαίνοντα ρυθμό.

Τη σημερινή συνεδρίαση αυτό που τη διαφοροποιεί σε σχέση με τις προηγούμενες είναι η καθοδήγηση της Fed αναφορικά με τα επιτόκια, με το Δ.Σ. να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα έως το 2023. Οι αξιωματούχοι της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο ενδεχομένως να αισθάνονται πιο άνετα για μία πιο επιθετική στάση αναφορικά με τη διατήρηση των επιτοκίων στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα σε βάθος 2ετίας, μετά και τις εκτιμήσεις τους ότι η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας για το 2020 θα διαμορφωθεί στο -3,7%, από -6,5% των προβλέψεων του Ιουνίου.

Οι αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί για αυτή την αλλαγή πλεύσης της Fed.

Όπως αναφέρει ο Νικ Μαρούτσος, επικεφαλής για την αγορά ομολόγων παγκοσμίως στο fund, Janus Henderson, κάθε γύρος ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς ομολόγων φέρνει μαζί του και έναν ενθουσιασμό για τον πληθωρισμό. Εντούτοις αυτός ο ενθουσιασμός τείνει να αποδεικνύεται βραχυπρόθεσμος.

Ο επικεφαλής της Fed κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, τόνισε ότι αυτός και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. θα ήθελαν να δουν ξανά μία ισχυρή αμερικανική αγορά εργασία, με τους μισθούς να αυξάνονται, το εργατικό δυναμικό να συνεισφέρει στην αμερικανική οικονομία, ωθώντας τον πληθωρισμό προς τα επάνω.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Λουκ Τίλεϊ επικεφαλής οικονομολόγος στο Wilmington Trust, οι εκτιμήσεις για υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας για φέτος στο 7,6% από 9,3% τον Ιούνιο και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -3,7% από -6,5% σχεδόν κατά το ήμισυ λιγότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου, ακούγονται και είναι πολύ αισιόδοξες.

Πάντως οι αγορές ήδη έχουν αρχίσει να στέλνουν διφορούμενα μηνύματα, με τον δείκτη του δολαρίου έναντι μιας ομάδας 6 βασικών νομισμάτων μετά την ανακοίνωση της Fed και τις δηλώσεις του Πάουελ να ενισχύεται, ενώ S&P 500 και Nasdaq πέρασαν σε αρνητικό έδαφος σε αντίθεση με τον Dow Jones.