Περισσότερα στοιχεία που θα την πείσουν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση του στόχου του 2% περιμένει η FOMC προκειμένου να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής. Αυτό δείχνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τον περασμένο μήνα.

Μάλιστα, το κείμενο αποτυπώνει τον προβληματισμό των αξιωματούχων του συμβουλίου επειδή ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί πλέον αρκετά γρήγορα. Εξού και η τελική ανακοίνωση που εξεδόθη, η οποία διατηρεί την αναφορά πως το συμβούλιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπή των επιτοκίων έως ότου «αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» στη σταθερή πτώση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2%.

«Οι συμμετέχοντες σε γενικές γραμμές υπογράμμισαν την αβεβαιότητα τους σε σχέση με την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και εξέφρασαν την άποψη πως τα πρόσφατα στοιχεία δεν έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους πως ο πληθωρισμός κινείται σταθερά πτωτικά προς το 2%» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα μέλη της FOMC συζήτησαν δε, επισταμένως τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό το πρώτο δίμηνο και το αν θεωρούν ότι το άλμα αυτό μπορεί να είναι πρόσκαιρο. Ο πρόεδρος, Τζερόμ Πάουελ, καταγράφηκε να εκφράζει την άποψη πως είναι πιθανόν όντως τα χειρότερα στοιχεία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου να οφείλονταν σε εποχικούς παράγοντες, αν και παραδέχτηκε πως είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξει κάποιος σε ασφαλές συμπέρασμα. Ωστόσο, υπήρχαν έτερα στελέχη διαφώνησαν με την άποψη του.

«Κάποιοι συμμετέχοντες επεσήμαναν πως οι πρόσφατες αυξήσεις στον πληθωρισμό ήταν σχετικά γενικές, επομένως δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν ως απλές στατιστικές εκτροπές» αναφέρουν τα πρακτικά. Ενα σημείο που στην πορεία, με τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού το Μάρτιο, φαίνεται μάλλον να δικαιώνει τις επιφυλακτικές φωνές στο συμβούλιο.

Ως σημεία κινδύνου που μπορεί να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, το συμβούλιο ξεχώρισε τις γεωπολιτικές αναταραχές σε συνδυασμό με την εκ νέου αύξηση των ενεργειακών τιμών. Μάλιστα, αρκετά στελέχη υπογράμμισαν το γεγονός πως ενδεχόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να συμβάλλει στην εκ νέου ενίσχυση των πιέσεων στις τιμές.

Από την άλλη πλευρά ως θετικά σημεία για το πληθωριστικό ρίσκο αναφέρουν την κάπως πιο ισορροπημένη εικόνα στην αγορά εργασίας, την οικονομική αποδυνάμωση της Κίνας και την επιδείνωση της εικόνας στην αγορά των εμπορικών ακινήτων.

Πάντως, το συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεση του να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής, κάποια στιγμή, μέσα στη χρονιά!

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η FOMC διατήρησε και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% με 5,5% και διατήρησε την πρόβλεψη της για συνολικά τρεις περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει άρδην! Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για το δείκτη τιμών καταναλωτή το Μάρτιο έδειξαν νέο άλμα του δείκτη και μάλιστα πέραν του αναμενόμενου  στο 3,5% σε ετήσια βάση, από το 3,2% τον Φεβρουάριο, ενώ αντιστοίχως σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%. Αντιστοίχως ο δομικός πληθωρισμός επίσης αυξήθηκε πάνω από τις προβλέψεις στο 3,8% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία αυτά θα κάνουν το συμβούλιο ακόμη πιο επιφυλακτικό απέναντι στην προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι ο δείκτης αντί να πλησιάζει απομακρύνεται και πάλι από το στόχο του 2%. Δεν είναι τυχαίο ότι οι traders αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τα προγνωστικά τους, θεωρώντας πιο πιθανή πλέον την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Εν αναμονή της ετυμηγορίας του SSM για τα μερίσματα – Το «ψαλίδι» στις προσδοκίες και το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου

Καλό… Σεπτέμβρη η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων – Τα δυσμενή στοιχεία και τα νέα προγνωστικά

Ελληνικές τράπεζες: Ισχυρά τα επιτοκιακά περιθώρια – Στο 3,23% το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ