Η αμερικανική αγορά φοβόταν τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού για το Μάρτιο, όπως φάνηκε από την πορεία της Wall Street τις προηγούμενες ημέρες και τελικά δεν είχε άδικο! Το νέο άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή ανάγκασε τους traders να επανεξετάσουν τα προγνωστικά τους για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Federal Reserve, εντείνοντας και τη νευρικότητα στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Συγκεκριμένα, οι traders έκαναν… πίσω όσον αφορά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αλλά πιθανότατα και στη συνεδρίαση του Ιουλίου, με αποτέλεσμα η νέα επικρατέστερη ημερομηνία να φαντάζει η συνεδρίαση στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα υπάρχουν χρονικά περιθώρια για μόνο μία ακόμη αύξηση, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Νοεμβρίου.

Κοινώς, με τα νέα δεδομένα οι αγορές προεξοφλούν πλέον μόνο μία με δύο περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, σε σχέση με τις έξι με επτά που «έβλεπαν» με την είσοδο του 2024.

Το πάνω χέρι στα γεράκια

Η ίδια η Fed, κατά την τελευταία συνεδρίαση της, είχε προβλέψει συνολικά τρεις μειώσεις των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, που ήταν και το επικρατέστερο σενάριο που υιοθετούσαν οι περισσότεροι αναλυτές με σημείο εκκίνησης τη συνεδρίαση του Ιουνίου ή του Ιουλίου.

Ωστόσο, ήδη τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, ανάμεσα τους και ο Τζερόμ Πάουελ, είχαν προσπαθήσει να συγκρατήσουν τις υψηλές προσδοκίες της αγοράς επιμένοντας ότι η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων πριν βεβαιωθεί ότι η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού προς την κατεύθυνση του 2% έχει σταθεροποιηθεί.

Μάλιστα, μέλη της ομάδας των «γερακιών» όπως ο Ραφάελ Μπόστιτς της Fed της Ατλάντα και ο Νιλ Κασκάρι της Fed της Μινεάπολης είχαν υιοθετήσει ανοιχτά πολύ πιο επιφυλακτικές προβλέψεις με τον πρώτο να «βλέπει» μόνο μία μείωση των επιτοκίων στο τελευταίο τρίμηνο και τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα να μην γίνουν καθόλου περικοπές φέτος.

Τελικά τα νέα στοιχεία από το δείκτη τιμών καταναλωτή λειτούργησαν σαν… ψυχρολουσία για την αγορά, παρά το γεγονός ότι ήδη οι προβλέψεις προειδοποιούσαν για νέα διόγκωση του δείκτη. Ο δείκτης ανέβηκε πέραν του αναμενόμενου στο 3,5% σε ετήσια βάση, από το 3,2% τον Φεβρουάριο, ενώ αντιστοίχως σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%. Αντιστοίχως ο δομικός πληθωρισμός επίσης αυξήθηκε πάνω από τις προβλέψεις στο 3,8% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία βάση.

Πολλαπλοί πληθωριστικοί παράγοντες

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται τόσο στο γεγονός πως ο δείκτης ενισχύθηκε πέραν του αναμενόμενου όσο κυρίως στο ότι έχει μπει σε τροχιά αναζωπύρωσης από τις αρχές του έτους (και ουσιαστικά από τα τέλη του 2023) κάτι που σημαίνει πως το άλμα του δεν μπορεί εύκολα να θεωρηθεί πρόσκαιρο. Και αυτό ακριβώς είναι που η Fed και τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη του συμβουλίου δεν πρόκειται να αγνοήσουν εύκολα.

Το σημείο-κλειδί στο οποίο στέκεται η τράπεζα επισταμένως σε κάθε συνεδρίαση της, όπως και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, είναι η ανάγκη του συμβουλίου να πειστεί πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά σε πτωτική πορεία. Οπότε δεν πρόκειται να ρισκάρει να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση, αν θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Άλλωστε, αν και το νέο ράλι του μαύρου χρυσού αποτελεί σοβαρό πονοκέφαλο για τις κεντρικές τράπεζες (με το Brent να έχει ανέβει πάνω από 16% από τις αρχές της χρονιάς και το αμερικανικό αργό να έχει κερδίσει πάνω από 20%), δεν είναι ο μοναδικός πληθωριστικός παράγοντας. Φαίνεται κι από τη σταθερή διόγκωση και του δομικού δείκτη, δίχως δηλαδή τις τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας κρατούν σε καλά επίπεδα την κατανάλωση και τις δαπάνες, ενώ μεγάλο αγκάθι αποτελεί η σταθερή εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας που κρατά τους μισθούς ψηλά, τροφοδοτώντας έτσι επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα νέα προγνωστικά

Δεν είναι τυχαίο πως, μέσα σε λίγες ώρες, το τοπίο άλλαξε άρδην. Στο δείκτη FedWatch Tool της CME, που αντανακλά τις τάσεις στην αγορά, οι πιθανότητες περικοπής των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου κυριολεκτικά κατέρρευσαν μόλις στο 18,5%, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες βρίσκονταν πάνω από το 60% ή και το 70%. Οι πιθανότητες περικοπής τον Ιούλιο παραμένουν σε μετριοπαθή επίπεδα, γύρω στο 38,7%, αν και κινούνται περίπου στο μισό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

«Πιστεύω πως μια μείωση τον Ιούλιο παραμένει ακόμη μια πιθανότητα» σχολίασε, μιλώντας στο Reuters, ο Όλιβερ Πουρς της Wealthspire Advisors.

«Όσο συνεχίζουμε να έχουμε πολλαπλές εκθέσεις στη σειρά που δείχνουν τα στοιχεία άνω του αναμενόμενου, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τη Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σύντομα» τόνισε από την πλευρά του, στο CNBC, ο Κρις Ζακαρέλι της Independent Advisor Alliance.

«Τα πρόσφατα στοιχεία έχουν περιπλέξει σημαντικά το έργο (που έχει η Fed) ώστε να βρει τη σωστή στιγμή για να κινηθεί με τρόπο που θα αποφύγει να επιβραδύνει την ανάπτυξη αλλά δίχως να κηρύξει πρόωρα τη νίκη κατά του πληθωρισμού» τόνισε στους FT, ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Κορνέλ, Έσβαρ Πρασάντ.

Πονοκέφαλος για το Λευκό Οίκο

Σημειωτέον πως οι εξελίξεις συνιστούν τεράστιο πολιτικό πρόβλημα και για τον Λευκό Οίκο σε ένα διάστημα που η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

O Τζο Μπάιντεν είχε ποντάρει πολλά προεκλογικά στη μείωση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής που απασχολεί τα νοικοκυριά, όπως και στη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, οπότε είχε ανάγκη να δει τη Fed να ρίχνει τα επιτόκια γρήγορα. Η διαφαινόμενη καθυστέρηση δεν τον συμφέρει, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί φυσικά να παρέμβει στον ανεξάρτητο τρόπο λειτουργίας της Fed.

«Η σημερινή έκθεση δείχνει πως ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει πάνω από 60% από τα υψηλά του, όμως έχουμε να κάνουμε κι άλλα για να μειώσουμε το κόστος για τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει πως το ποτήρι είναι… μισογεμάτο εστιάζοντας στη συνολική πτώση του πληθωρισμού από πέρυσι, όμως οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κοινό να είναι δυσαρεστημένο με την κατάσταση της οικονομίας, δεν συμφωνούν μαζί του!

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Εν αναμονή της ετυμηγορίας του SSM για τα μερίσματα – Το «ψαλίδι» στις προσδοκίες και το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου

Intrum: Το πρόστιμο αφορά τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις

Ελληνικές τράπεζες: Ισχυρά τα επιτοκιακά περιθώρια – Στο 3,23% το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ