Την μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων θα ξεκινήσει -από τον Νοέμβριο κιόλας- η Federal Reserve, με στόχο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, τον τερματισμό τους το 2022, εμμένοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί «παροδικός» και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί γρήγορη αύξηση των επιτοκίων.

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την περιστολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων από τον Νοέμβριο και κατά 15 δισ. δολάρια τον μήνα.

Αναφορικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουλ, υποστήριξε ότι βλέπει μείωση από το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2020, προσθέτοντας ότι ο στόχος της μέγιστης απασχόλησης, μια απαίτηση προϋπόθεση για οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων, θα μπορούσε να επιτευχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι οι τρέχουσες αυξημένες τιμές στις ΗΠΑ δεν οφείλονται στη σφιχτή αγορά εργασίας. «Ο πληθωρισμός που βλέπουμε δεν οφείλεται πραγματικά στη σφιχτή αγορά εργασίας. Οφείλεται στις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στις ελλείψεις και στην πολύ ισχυρή ζήτηση», πρόσθεσε ο Πάουελ.

Όσον αφορά την αύξηση των μισθών καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας, ο Πάουελ δεν βλέπει σημάδια σπιράλ αύξησης μισθών – τιμών, όταν δηλαδή οι τιμές αυξάνονται ως αποτέλεσμα υψηλότερων μισθών.

«Δεν βλέπουμε ανησυχητικές αυξήσεις στους μισθούς και δεν περιμένουμε να προκύψουν αυτές», τόνισε ο Πάουελ.

Στην ανακοίνωσή της η Fed επικαλέστηκε «την πρόοδο που έχει σημειώσει η οικονομία» για την απόφαση της έναρξης του tapering – μια απόφαση που ήταν ευρέως αναμενόμενη και σηματοδοτεί τη στροφή από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020 για την καταπολέμηση της του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στο επίπεδο του 0 με 0,25%.

Διαβάστε ακόμα:

Κύμα από επενδύσεις €14 δισ. στις ΑΠΕ αλλά χωρίς εγχώρια βιομηχανική παραγωγή

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Πότε πληρώνεται – Πόσα χρήματα θα πάρετε

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πόσα θα πληρώσουμε – Πώς κατατίθενται οι πινακίδες (vid)