Ο πληθωρισμός μειώνει τους δείκτες δημόσιου χρέους, εξηγεί η Fitch Ratings, προσφέροντας “ανάσες” στις χώρες με υψηλούς δείκτες χρέους όπως π.χ. η Ελλάδα.

“Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και του υψηλού πληθωρισμού θα ωθήσει το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ελαφρώς χαμηλότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ φέτος, παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν αυξημένα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία”, αναφέρει η Fitch Ratings.

Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός για τα αξιολογούμενα κράτη ήταν ο υψηλότερος εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία το 2021, στο 3,3%, και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,2% το 2022.

Η Fitch προβλέπει ότι η μέση μείωση του λόγου δημόσιου χρέους/ΑΕΠ που αποδίδεται στον πληθωρισμό φέτος θα είναι 2,0 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, φτάνοντας το 2008 για την πιο σημαντική πληθωριστική επίδραση εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Μια αύξηση της διάμεσης τιμής του μέσου ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού κατά 1% στο 4,2% θα μείωνε τη διάμεση τιμή του παγκόσμιου δημόσιου χρέους κατά επιπλέον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, με όλες τις άλλες συνθήκες να παραμένουν ίδιες.

Ο πληθωρισμός τρέχει υψηλότερα στις αναδυόμενες αγορές από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά τα περισσότερα κράτη των αναδυόμενων αγορών έχουν χρέος εκφρασμένο σε ξένα νομίσματα, εκθέτοντας τους δείκτες δημόσιου χρέους σε κινδύνους υποτίμησης του νομίσματος που μπορεί να συνοδεύουν τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Η Fitch πιστεύει ότι η μείωση των λόγων του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση των πρωτογενών ισοζυγίων, καθώς η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνεται από την ανάκαμψη μετά την πανδημία και τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται λόγω της ομαλοποίησης της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Διαβάστε ακόμα: 

Σταϊκούρας: Προτεραιότητα οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών 

Στη Μόσχα ο Δένδιας – Συνάντηση με Λαβρόφ 

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγοράζει τις εταιρείες «Έδεσμα» και «Αμβροσία»