Στις αρχαίες τραγωδίες συνήθως παρενέβαινε ο “από μηχανής θεός”.  Στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχουμε κάποια τραγωδία, καθώς οι αποδόσεις σε μετοχές του Δείκτη είναι παγκόσμια ρεκόρ καθώς έχουν φθάσει μέχρι 277%.

Ωστόσο, ο τραπεζοκεντρικός Δείκτης χρειάζεται την επέμβαση αμερικανικών οίκων οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες σάρωσαν τραπεζικές και μη μετοχές.

Και τα ποσά που καταβάλλουν δεν είναι μεγάλα καθώς με 100-150 εκατ.ευρώ θα κερδίσουν απείρως περισσότερα τόσο από την άνοδο των μετοχών, όσο και από το Investment banking που θα ξεκινήσει.

Η έφοδος στο Rebalancing

Με αφορμή το Rebalancing του Δείκτη MSCI, σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικοί οίκοι με επικεφαλής την Morgan Stanley σάρωσαν τις ελληνικές μετοχές όπου σημειώθηκαν εκροές ύψους 80 εκατ. ευρώ (τράπεζες, ΟΠΑΠ, και μικρότερες ΜΟΗ, ΜΟΗ, ΟΤΕ Μυτιληναίος, Μπέλα).

Ο στόχος των αμερικανικών οίκων Μorgan Stanley, Citigroup, JP Morgan και Goldman Sachs είναι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να υπερβούν στις τιμές της αύξησης κεφαλαίου του 2015 και ο Δείκτης να υπερβεί αρκετά τις 900 μονάδες.

Όπως φάνηκε προχθες και χθες- σε μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ- ο στόχος δεν θα επιτευχθεί μόνο μέσω των τραπεζικών μετοχών, αλλά και απο κομβικές μη τραπεζικές μετοχές που επηρεάζουν τον Δείκτη.

Το σάρωμα και σε μετοχές του ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, MOH

Προχθές κι ενώ γίνονταν εκροές από την μετοχή του ΟΠΑΠ, η όποια προσφορά απορροφήθηκε εύκολα, έτσι η μετοχή έκλεισε στα 10,14 ευρώ. Ζήτηση εκδηλώθηκε και από τον βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ ο οποίος έχει δηλώσει ότι εμπιστεύεται την εταιρεία. Μόλις οι μετοχές βρέθηκαν σε φίλια χαρτοφυλάκια η μετοχή εκτοξεύθηκε κι ο τίτλος έκλεισε με άνοδο 2,26% στα 10,40 ενώ πρόσφατα βρισκόταν στα 9,80 ευρώ.

Ανάλογο μάζεμα σημειώθηκε και σε μετοχές του Μυτιληναίου ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ ενώ έγιναν και τοποθετήσεις σε μετοχές, όπως Coca – Cola, Ελλάκτωρ, Lamda.

Η συνέχεια επί της οθόνης…