Με το ράλι εντός του 2023 να παραμένει σταθερά άνω του 40%, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να εντυπωσιάζει, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 9ετίας -παρά τις κατά καιρούς διορθώσεις και τις παροδικές προσπάθειες των επενδυτών για ρευστοποίηση ορισμένων κερδών.

Η πολιτική σταθερότητα, οι ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, η χθεσινοβραδινή αναβάθμιση από τον οίκο Scope και η έντονη κινητικότητα στα επιχειρηματικά deals αποτελούν τα βασικά εχέγγυα αυτής της ξέφρενης χρηματιστηριακής πορείας.

Και το σημαντικότερο, όπως όλοι οι επενδυτές συμφωνούν, είναι ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλό παραμένουν ελκυστικές, καθώς πολλές εισηγμένες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount με βάση την εκτιμώμενη μελλοντική κερδοφορία ή σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η δοκιμασία του Fitch

Αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους, χάρη στον οποίο η ελληνική αγορά κατάφερε να απορροφήσει σχετικά εύκολα την αναταραχή που προκλήθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την αιφνίδια υποβάθμιση της Νο.1 οικονομίας του πλανήτη, δηλαδή της αμερικανικής, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ο Γενικός Δείκτης αντεπεξέλθει άριστα στην εισαγόμενη πίεση, χάνοντας μόλις 1,39% στη συνεδρίαση που ακολούθησε του «χτυπήματος» του Fitch (Τετάρτη 2 Αυγούστου), ενώ στη συνέχεια υπήρξαν δύο συνεχόμενα ανοδικά κλεισίματα, τα οποία επανέφεραν τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη στις 1.320 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στις πρόσφατες «κορυφές» των 1.345 μονάδων.

Τα ευχάριστα νέα του Scope

Την ίδια ώρα, χθες αργά το βράδυ η ελληνική αγορά είδε με ικανοποίηση τον γερμανικό οίκο Scope να αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται, μάλιστα, για τον 2ο διεθνή οίκο, ο οποίος σπεύδει να δώσει στη χώρα ό,τι ακριβώς έχασε το 2010, καθώς τη Δευτέρα είχε προηγηθεί και η αναβάθμιση του ιαπωνικού οίκου R&I.

Παρότι και οι δύο οίκοι αξιολόγησης δεν αναγνωρίζονται επισήμως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντούτοις οι τρέχουσες εξελίξεις θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές, καθώς συνιστούν προπομπό των προθέσεων των «πιστοποιημένων» DBRS, S&P και Fitch, οι οποίοι ακολουθούν το φθινόπωρο (στις 8 Σεπτεμβρίου το πρώτο report του DBRS).

O επόμενος στόχος

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη, κατά γενική ομολογία, τοποθετείται στις αντιστάσεις των 1.350 μονάδων, ενδεχόμενη διάσπαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στις 1.380 μονάδες -χωρίς βέβαια, να αποκλειστεί το σενάριο μιας νέας ελεγχόμενης και πρόσκαιρης διόρθωσης.

Οι ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης, η πιθανή προσθήκη της Πειραιώς στον MSCI Standanrd Greece, τα υγιή οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου και οι επικείμενες αποφάσεις για την αποεπένδυση του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες, θεωρούνται ως οι κρίσιμοι καταλύτες, οι οποίοι θα καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Τα εταιρικά κέρδη

Όσον αφορά τα μεγέθη β’ τριμήνου, μέχρι στιγμής έχουμε μια καλή «εικόνα» από μια σειρά βασικών «παιχτών» της ελληνικής αγοράς, όπως η Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο Mytilineos, η ΕΧΑΕ, ο Titan κ.α.

Κοινή συνισταμένη ήταν η επιβεβαίωση των υψηλών προσδοκιών και η περαιτέρω βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μην ξεχνάμε ότι, από τις αρχές του 2023, η μετοχή της Πειραιώς πραγματοποιεί ράλι 140%, της Εθνικής Τράπεζας 68%, της Eurobank 47%, της ΔΕΗ 60%, της Mytilineos 82%, της ΕΧΑΕ 74% και του Τιτάν 58%. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει μηδενική μεταβολή στο έτος, λόγω των ειδικών συνθηκών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Με δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα, τα επιλεκτικά «καύσιμα» θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αγορά, αμβλύνοντας εν μέρει τη καθιερωμένη χρηματιστηριακή ανία του Αυγούστου.

Κι όλα αυτά μέχρι τον «φορτωμένο» Σεπτέμβριο, όταν η αγορά περιμένει με προσμονή την κρίσιμη ετυμηγορία του DBRS, τις οικονομικές εξαγγελίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα πρώτα placements για τη μείωση των ποσοστών του δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, αλλά και ορισμένα ακόμη επιχειρηματικά deals.

Ο άγνωστος «Χ»

Στην αγορά – ταύρων του ελληνικού χρηματιστηρίου, βέβαια, ελλοχεύουν και αρκετοί κίνδυνοι, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εκπορεύονται από το εξωτερικό.

Η αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό και την πορεία των επιτοκίων συνιστά τη Νο.1 πρόκληση για τις μετοχές, ενώ μια πιθανή ανάφλεξη της ενεργειακής κρίσης μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ήδη φλερτάρει με την ύφεση.

Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον άγνωστο παράγοντα «Χ», δηλαδή μια απρόσμενη και αρνητική εξέλιξη -είτε στην Ευρώπη, είτε στις ΗΠΑ-, η οποία θα επαναφέρει σε θέση οδηγού τους πωλητές, επηρεάζοντας αυτόματα και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός για όλους 2023: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Ποιοι οι δικαιούχοι και τι αλλάζει (vid)

Πώς η απόκτηση της ΑΝΕΚ ισχυροποιεί την ATTICA Group

ΑΒΑΞ: Ανεβάζει στα €3,4 δισ. το χαρτοφυλάκιο των έργων η σύμβαση με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ