Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών μεταξύ 22,5 – 41% και οι συναλλαγές 300 εκατ. ευρώ μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις απέδειξε ότι υπάρχει bid για τις τραπεζικές μετοχές.

Μπορεί μεν τα funds που αποχωρούν λόγω του ΜSCI να πώλησαν σε υψηλότερες τιμές, αλλά επειδή οι τράπεζες είναι ο πιο ευαίσθητος κλάδος στην οικονομία, οι τιμές τους κάνουν discount αμέσως μόλις υπάρχει κάποια βελτίωση στην οικονομία.

Με άλλα λόγια, οι διαχειριστές οι οποίοι πληρώνονται για να επενδύουν σ ένα διάστημα 6-12 μηνών, από τώρα τουλάχιστον διαβλέπουν τη βελτίωση και σπεύδουν να την προεξοφλήσουν. Γνωρίζουν καλά ότι οι τραπεζικές μετοχές δεν μπορούν να διαπραγματεύονται 0,06 φορές ή 0,12 την λογιστική αξία. Ανάλογη άνοδος σημειώθηκε και στις ευρωπαϊκές τράπεζες που ανακάμπτουν καθώς είναι σε διαφορετική θέση από το 2008.

Ανάλογη βελτίωση, όμως, υπάρχει στις εταιρείες κυκλικής οικονομίας (λ.χ. Jumbo) όπου οι πωλήσεις επιστρέφουν και ανακοινώθηκε ήδη προμέρισμα. Οι εταιρείες κυκλικής οικονομίας πηγαίνουν καλύτερα όταν η οικονομία επιστρέφει. Και όταν η ύφεση ξεκινά τότε έχει σημάνει το τέλος του bear market ράλι, όπως σωστά επισημαίνει η Morgan Stanley.

Πριν το ιό και μετά

Προ του κορωνοϊού, η Ελλάδα βρισκόταν με 3,5% πλεονάσματα, ήταν εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης και θα έπρεπε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Σήμερα, βρίσκεται εντός του QE με επιλέξιμα τα ομόλογά της και θα έχει την ευκαιρία να διαθέτει 16 δισ. ευρώ ετησίως, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξ αυτών τα 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης και 8 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγων. Δεν υπολογίζονται ακόμη επίσης τα 3,8 δισ. ευρώ για την υγεία, το πρόγραμμα SURE, αλλά και τη χρηματοδότηση που θα μπορούν να λάβουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Κυρίως, όμως, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχώς τον ιό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τόνωση της οικονομίας, εν μέσω της ύφεσης.

Η στροφή στα τραπεζικά ομόλογα Tier II

Εκτός από το bid στις τραπεζικές μετοχές, πρόσφατα, funds που ασχολούνται με την Ελλάδα έχουν στοχεύσει και στα τραπεζικά ομόλογα TierII. Οι ξένοι επενδυτές στοχεύουν σε σωρευτικές αποδόσεις πάνω από 10% από την πτώση της απόδοσης και της ανόδου των τιμών. Οι δε τράπεζες (Eθνική, Alpha bank, Πειραιώς) είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν τις περιστάσεις προκειμένου όταν πέσει η απόδοση τους να απευθυνθούν στις αγορές για νέες εκδόσεις.