Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να άφησε τα χειρότερα πίσω της αποφεύγοντας το χειρότερο σενάριο μιας ύφεσης, όμως κινδυνεύει με μια δεκαετία «χλιαρής» ανάπτυξης» εφόσον δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση του πληθωρισμού και των υψηλών χρεών. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίστηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ομιλία της, την Πέμπτη, στο Atlantic Council.

Όπως προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είναι επιτακτική η ανάγκη για μέτρα για την ώθηση της παραγωγικότητας και συνάμα τη μείωση του των χρεών, αλλιώς η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με μια «απογοητευτική δεκαετία» χαμηλής ανάπτυξης που μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το θετικό κατά την κυρία Γκεοργκίεβα είναι πως «αποφύγαμε μια παγκόσμια ύφεση και με περίοδο στασιμοπληθωρισμού, όπως πολλοί είχαν προβλέψει». Ωστόσο, «η απογοητευτική πραγματικότητα είναι πως η παγκόσμια δραστηριότητα είναι αδύναμη σε σχέση με τα ιστορικά στάνταρ και οι προοπτικές ανάπτυξης επιβραδύνονται ήδη από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Προειδοποίησε δε, πως ο πληθωρισμός δεν έχει ηττηθεί ακόμη πλήρως, πως τα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» έχουν εκμηδενιστεί και πως τα χρέη έχουν διογκωθεί. Ένας συνδυασμός που «δημιουργεί μια τεράστια πρόκληση για τα δημοσιονομικά σε πολλά κράτη».

Βεβαίως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επεφύλαξε και μια θετική είδηση για τις αγορές. Προανήγγειλε επί τα βελτίω αναθεώρηση των νέων προβλέψεων του διεθνούς οργανισμού για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τη φετινή χρονιά, ενδεχομένως και του 2025, λόγω των ισχυρών επιπέδων κατανάλωσης, των υψηλών επενδύσεων και το περιορισμό των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που βελτίωσαν τα οικονομικά δεδομένα κυρίως στις ΗΠΑ και σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το προηγούμενο World Economic Outlook, του ΔΝΤ, προέβλεπε ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 3,1% για φέτος και 3,2% για το 2025.

Η νέα έκθεση του ΔΝΤ θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα, στις 16 Απριλίου, συμπίπτοντας με την εαρινή διπλή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 20 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον.

Αν και τα στοιχεία τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά φαντάζουν καλύτερα από ότι οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού είχαν αρχικά υπολογίσει, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Και για το λόγο αυτό η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα και συνάμα να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τα χρέη τους σε βιώσιμα επίπεδα και να δρομολογήσουν μέτρα για την τόνωση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης, κυρίως μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Αντιστοίχως, ένα προειδοποιητικό μήνυμα και προς τις κεντρικές τράπεζες: να κινηθούν προσεκτικά και να αποφύγουν τόσο μια πρόωρη νομισματική χαλάρωση όσο και μια παρατεταμένη νομισματική σύσφιγξη, καθώς αμφότερες ελλοχεύουν κινδύνους. Το πρώτο μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου αναζωπύρωση του πληθωρισμού και το δεύτερο να «παγώσει» την οικονομική δραστηριότητα.

Τόνισε, μάλιστα, πως αν και τα αυξημένα επιτόκια υπήρξαν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, οδήγησαν και σε άλμα του κόστους εξυπηρέτησης των χρεών των κυβερνήσεων που πλέον κινείται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες!

Σε συνέντευξη που έδωσε επίσης σήμερα στο CNBC, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπήρξε ακόμη πιο συγκεκριμένη όσον αφορά την πορεία της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα εξέφρασε την εκτίμηση πως η Fed θα μπορεί να ξεκινήσει την περικοπή των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς, συμβαδίζοντας έτσι με τις πιο επιφυλακτικές απόψεις που εκφράζουν πλέον οι αναλυτές εκτιμώντας πως, μετά τα δυσμενή στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αναγκαστεί να καθυστερήσει τη νομισματική χαλάρωση. «Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά δεν βρίσκεται ακόμη εκεί που θέλουμε» τόνισε στην εκπομπή «Squawk on the Street».

Στην ομιλία της στο Atlantic Council, η Κρισταλίνα Γκεορκίεβα πρόσθεσε ένα ακόμη παράγοντα κινδύνου για την πορεία των οικονομιών που έχει να κάνει με τον κατακερματισμό των αγορών και την ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων, με επίκεντρο κυρίως τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.

Μάλιστα προειδοποίησε και για την αυξανόμενη απόκλιση στα επίπεδα ανάπτυξης μεταξύ κρατών και ομάδων κρατών. Οι φτωχότερες χώρες υπέστησαν πιο βαριές συνέπειες από την πανδημία και οι πιο ευάλωτες και εμπόλεμες οικονομίες είναι σαφώς πιο επιβαρυμένες. Όμως, και μεταξύ των ισχυρών κρατών, όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, παρατηρείται απόκλιση στο ρυθμό ανάκαμψης, με τις ΗΠΑ να ανακάμπτουν δυναμικά και την Ευρώπη να έχει μείνει πίσω…

Σημειωτέον πως η θητεία της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα λήγει το ερχόμενο φθινόπωρο και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα διασφαλίσει την επανεκλογή της για δεύτερη θητεία. Μάλιστα, το θέμα θα τεθεί και ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει κατά την εαρινή σύνοδο του διεθνούς οργανισμού.

Διαβάστε ακόμη 

Παπαθανάσης: Αίτημα για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης 2,3 δισ. ευρώ

Χίλντερμπραντ (BlackRock): Η Ελλάδα πέτυχε την πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου

Βαθιά υποτιμημένες οι τράπεζες παγκοσμίως – Πώς ο ελληνικός κλάδος μπορεί να «πιάσει» υψηλότερες αποτιμήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ