Υπέρ της διατήρησης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες εμφανίστηκε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπιναθ, εκτιμώντας πως υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα.

Μάλιστα, κατά την κυρία Γκόπιναθ, οι διεθνείς αγορές είναι μάλλον «υπερβολικά αισιόδοξες» για το τι θα χρειαστεί για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια, ανησυχώ πως οι πιέσεις στις τιμές έχουν παγιωθεί σε πολλές οικονομίες και πως το ανοδικό ρίσκο στον πληθωρισμό είναι αξιοσημείωτο» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας.

Για το λόγο αυτό το νούμερο δύο του ΔΝΤ υποστήριξε πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τη σφιχτή νομισματική πολιτική, ήτοι τα ανεβασμένα επιτόκια, αναγνωρίζοντας πως «αν η τωρινή νομισματική σύσφιγξη είναι ανεπαρκής θα απαιτηθούν ακόμη πιο επώδυνες δράσεις στην πορεία». «Αυτό ήταν το μάθημα που μάθαμε από την περίοδο του υψηλού πληθωρισμού κατά τη δεκαετία του 1970… και το ίδιο ισχύει και σήμερα» επεσήμανε.

Μάλιστα στάθηκε και στον τρόπο που η δημοσιονομική σύσφιγξη από τις κυβερνήσεις μπορεί να υποστηρίξει τη μάχη που δίνουν οι κεντρικές τράπεζες κατά του πληθωρισμού.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, η κυρία Γκόπιναθ παραδέχτηκε πως υπάρχουν ελάχιστα ιστορικά προηγούμενα, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός κατέβηκε από τόσο υψηλά επίπεδα χωρίς σημαντική οικονομική επιβράδυνση.

Εξάλλου, οι επιχειρήσεις μετακυλούν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές, αντί να το απορροφούν στα περιθώρια κέρδους τους, ενώ και οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς. Αυτό, όπως εξήγησε, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που θα κρατήσει τον πληθωρισμό ψηλά για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα καταστήσει πιο δύσκολη την προσπάθεια μείωσης τους, ενώ αντιστοίχως θα καταστήσει και πιο σημαντική την πίεση προς την οικονομία.

Οι προκλήσεις αυτές έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα το διάστημα αυτό, επηρεάζοντας όλες τις οικονομίες, όμως υποστήριξε ότι το ρίσκο είναι πιο σημαντικό στις αναδυόμενες αγορές, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντική την ανάγκη ενίσχυσης των νομισματικών και δημοσιονομικών πλαισίων.

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχής η επανέκδοση των δύο ομολόγων – Στα 2,18 δισ. ευρώ οι προσφορές

Aύξηση τζίρου 10% αναμένουν φέτος οι Έλληνες ξενοδόχοι, υψηλότερες οι επιδόσεις στα resorts (πίνακες)

Η ΕΚΤ αναζητά τον «νέο Ενρία» – Τα φαβορί για τη διαδοχή του

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ