Η Goldman Sachs αναθεωρεί και αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους της για τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX Europe 600 σε 465, 470 και 475 μονάδες για 3, 6 και 12 μήνες, επίπεδα που αντιστοιχούν σε συνολική απόδοση 6% (από 4% πριν) σε διάστημα 12 μηνών και τοποθετεί τον STOXX 600 σε αποτίμηση χαμηλότερα από τις 13 φορές σε επίπεδο δείκτη P/E στο τέλος του έτους.

«Αναβαθμίζουμε τους στόχους μας, καθώς τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη ενδέχεται να έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμα της καταιγίδας. Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν ύφεση στην Ευρώπη λόγω της βελτίωσης της δραστηριότητας, των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και της επαναλειτουργίας της Κίνας νωρίτερα από το αναμενόμενο», επισημαίνει ο Peter Oppenheimer. Το επίπεδο απόδοσης είναι πάνω από την πρόβλεψή της για τον δείκτη S&P 500 (0%), αλλά κάτω από αυτό για τον δείκτη MSCI Asia-ex Japan και τον ιαπωνικό δείκτη Topix (+16% και +13% αντίστοιχα).

«Ενώ αυξάνουμε τους στόχους μας, πιστεύουμε ότι η κατανομή των κινδύνων είναι στραμμένη σε χαμηλότερα επίπεδα. Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επιβραδυνθεί μόνο σταδιακά, η ΕΚΤ παραμένει αμετακίνητη στον κύκλο των αυξήσεων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σοβαρά υποβαθμισμένη και η ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι υποτονική παρά τη θετική ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και την επαναλειτουργία της Κίνας νωρίτερα από το αναμενόμενο», προσθέτει η τράπεζα.

Η τράπεζα ευνοεί την έκθεση σε μη αμερικανικές μετοχές

Η Ευρώπη υπεραποδίδει σε σχέση με τις ΗΠΑ (σε τοπικούς όρους αλλά και σε όρους δολαρίου) από την αρχή του έτους έως σήμερα, χάρη σε έναν συνδυασμό ελκυστικότερων αποτιμήσεων, βελτίωσης των σχετικών θεμελιωδών μεγεθών και, μεταξύ άλλων, αλλά και στροφής προς τις μετοχές αξίας (value stocks). «Πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί σε ένα σενάριο όπου οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι αποτιμήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με την ιστορία. Ωστόσο, οι εναλλακτικές λύσεις έναντι των μετοχών προσφέρουν ανώτερες αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο και όπου τα κέρδη είναι απίθανο να αυξηθούν το 2023», συμπεραίνει η Goldman Sachs.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών για το 4ο τρίμηνο πέρυσι

«Πάνω από το 40% των εταιρειών που αναμένουμε να συμπεριλάβουμε στην παρακολούθηση των κερδών μας έχουν υποβάλει εκθέσεις. Τα κέρδη για το 4ο τρίμηνο έχουν εκπλήξει κατά 4% προς τα πάνω, μια θετική έκπληξη που έχει αυξηθεί καθώς προχωράμε στην περίοδο υποβολής εκθέσεων. Η έκπληξη πρέπει να ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της επιβράδυνσης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες της αύξησης των κερδών του 2022 κατά την έναρξη της περιόδου. Περίπου το 40% των εταιρειών ξεπέρασε τα κέρδη του consensus κατά περισσότερο από 5%, ενώ λιγότερο από το 25% έχασε κατά το ίδιο ποσό», επισημαίνει ο Peter Oppenheimer.

«Οι πωλήσεις για το 4ο τρίμηνο αποτέλεσαν έκπληξη 2% προς τα πάνω. Λιγότερες από το 40% των εταιρειών ξεπέρασαν τη συναίνεση κατά τουλάχιστον 2%, ενώ το 15% έχασε κατά το ίδιο ποσό. Τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών συνεχίζονται. Η BP ανακοίνωσε ιστορικά υψηλά κέρδη 28 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος κατά 10%, καθώς και πρόσθετη επαναγορά μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων στο 1ο τρίμηνο του 2023. Η Shell ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα στο 4ο τρίμηνο του 2022, με λειτουργικά κέρδη μετά φόρων ύψους 11 δισ. δολαρίων, 20% πάνω από τη consensus για την εταιρεία. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος κατά 15% και αναμένει να ολοκληρώσει επαναγορά μετοχών ύψους $4 δισ. το 1ο τρίμηνο του 2023 ($8,8 δισ. για το οικονομικό έτος 2023)», εξηγεί η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

Μετρό: Ξεκινά από την Κατεχάκη ο πρώτος μετροπόντικας της Γραμμής 4 (pics – vid)

Χρηματιστήριο: Η μετοχή – έκπληξη που έχει κάνει «άλμα» 300% μέσα στο 2023

«Βουτιά» στη μετοχή της Adidas από τα απούλητα παπούτσια του Κάνιε Γουέστ