Ενώ το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένο στην αγορά πετρελαίου λόγω του πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράν, η Goldman Sachs κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη, πολύ πιο επώδυνη κρίση στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το πλήγμα στις υποδομές του Κατάρ απειλεί να προκαλέσει ένα έλλειμμα εφοδιασμού που θα δοκιμάσει τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ανησυχία επικεντρώνεται στο Κατάρ, το οποίο καλύπτει το 20% (ένα πέμπτο) της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι πρόσφατες επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην Ras Laffan Industrial City -τη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG στον κόσμο- θέτοντας εκτός λειτουργίας κρίσιμες μονάδες παραγωγής.

«Υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η κατάσταση να τραβήξει, καθιστώντας τη διαδικασία εξαιρετικά επώδυνη», προειδοποίησε η Σαμάνθα Νταρτ, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της τράπεζας.

Αν και η QatarEnergy ανέφερε ότι οι επισκευές μπορεί να διαρκέσουν 3 έως 5 χρόνια, η Νταρτ εκτιμά ότι η δήλωση αυτή υποδηλώνει πως οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς και πρέπει να ανακατασκευαστούν από το μηδέν.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, η αγορά του φυσικού αερίου είναι έντονα εποχική. Η κρίσιμη περίοδος για το βόρειο ημισφαίριο είναι μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, όταν οι χώρες πρέπει να γεμίσουν τις αποθήκες τους για να ανταπεξέλθουν στον χειμώνα.

«Οποιοδήποτε πλήγμα δέχονται τα αποθέματα σήμερα, πρέπει να έχει αναπληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», τονίζουν οι αναλυτές. Αν η παροχή δεν αποκατασταθεί εγκαίρως, οι τιμές θα αναγκαστούν σε βίαιη άνοδο.

Οι τιμές έχουν ήδη σημειώσει άλμα 50% έως 70%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Business Insider. Ωστόσο, η Goldman Sachs προβλέπει ότι αν η σύγκρουση συνεχιστεί, οι τιμές μπορεί να «εκτοξευθούν» επιπλέον 50% έως 100% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση δεν έχει γίνει ανεξέλεγκτη επειδή η Κίνα, μετά από έναν ήπιο χειμώνα, διοχετεύει το πλεόνασμά της στις διεθνείς αγορές, προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG, δεν έχουν αυτή τη στιγμή την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να καλύψουν άμεσα το τεράστιο κενό που αφήνει το Κατάρ.

Σε περίπτωση που η εκεχειρία αποδειχθεί σταθερή και η κρίση εκτονωθεί σύντομα, οι τιμές θα υποχωρήσουν. Αν όμως η αβεβαιότητα συνεχιστεί, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ενεργειακό σοκ που θα αναγκάσει τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά σε βίαιη περικοπή της κατανάλωσης (rationing), θυμίζοντας τις σκοτεινές μέρες των μεγάλων πετρελαϊκών κρίσεων του παρελθόντος.

Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: «Το πιστολίδι θα ξεκινήσει» αν δεν εφαρμοστεί η εκεχειρία – Ο Τζέι Ντι Βανς θα ηγηθεί των συνομιλιών με το Ιράν (γράφημα+tweets)

JPMorgan: Γιατί οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αλώβητες από τη μέχρι σήμερα αναταραχή στα Στενά του Ορμούζ

Cargill: Η πιο ισχυρή οικογενειακή επιχείρηση στον κόσμο που λίγοι γνωρίζουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα