Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος της Goldman Sachs διατηρεί την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1.075 μονάδες, έναντι των 1.030 μονάδων που είναι η τρέχουσα αποτίμησή του και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι λιγότερο από 4,5% στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Το γεγονός αυτό τοποθετεί την εγχώρια αγορά μετοχών στην τελευταία τριάδα των αγορών που βλέπει η τράπεζα σε όρους ανοδικού περιθωρίου, ωστόσο η αποτίμηση του εγχώριου δείκτη σε σχέση με τις αναδυόμενες απεικονίζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 8,4 φορές  και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) σε 1,1 φορές, στοιχεία που κατατάσσουν την εγχώρια αγορά στις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες. Οι αντίστοιχοι δείκτες των αναδυόμενων αγορών είναι 11,6 φορές σε όρους Ρ/Ε και 1,6 φορές σε όρους λογιστικής αξίας, με το discount να προσεγγίζει το 30% σε όρους Ρ/Ε και να ξεπερνά το 30% σε όρους P/BV.

Η ελκυστική αποτίμηση ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS). Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως θα ενισχυθούν κατά 11,7% τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η εκτίμηση των αναλυτών για το 2024 τοποθετεί την αντίστοιχη άνοδο σε 4,6%. Για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, η μέση μεταβολή των κερδών ανά μετοχή θα είναι αρνητική φέτος περίπου στο 5% και για το 2024 θα μεταβληθεί σε θετικό έδαφος της τάξεως του 16,8%.

Η εκτίμηση που είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των αγορών για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η μερισματική απόδοση στο 3,9%, καθώς η μέση μερισματική απόδοση για τις αναδυόμενες αγορές είναι στο 3,1%.

Η εικόνα συμπληρώνεται από την ισχυρή υπεραπόδοση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έναντι των ανταγωνιστικών αγορών στο τελευταίο δωδεκάμηνο. Ο Γενικός Δείκτης αποδίδει + 13,8% ή +14,7% σε  όρους δολαρίου, όταν ο μέσος όρος των αναδυόμενων αγορών σημειώνει οριακή άνοδο 0,2% και σε όρους δολαρίου οριακή πτώση 0,4%. Σε όρους αποδόσεων, η εγχώρια αγορά είναι στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από την αγορά  της Τσεχίας που υπεραποδίδει με +28% σε όρους δολαρίου. Κοινό στοιχείο των αγορών Τσεχίας και Ελλάδας είναι το ελάχιστο περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα, που μάλλον δικαιολογείται από την ισχυρή υπεραπόδοση το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Διαβάστε ακόμη:

Απότομη «βουτιά» για τη μετοχή της Deutsche Bank – Εκτοξεύονται τα CDS (upd)

Δημήτρης Κοντομηνάς: Το μυθικό κτήμα στην Αργολίδα «αναζητά» αγοραστή – Αντίστροφη μέτρηση για τον πλειστηριασμό (pics)

Πέθανε ο Γιώργος Συγγελίδης, ιδρυτής του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου (pics)