Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε κάτω από το 1,02 δολ. αυτή την εβδομάδα, συνεχίζοντας τη διολίσθησή του σε νέα χαμηλά 20 ετών και φτάνοντας ακόμα πιο κοντά στο ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ.

Το ευρώ διαπραγματεύτηκε ως τα 1,0165 δολ. το απόγευμα της Τετάρτης στην Ευρώπη, πριν ανακάμψει ελαφρώς για να κινηθεί λίγο πάνω από το όριο του 1,02 δολ. σήμερα το πρωί.

Λίγο νωρίτερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 0,12% και διαμορφωνότα ν στα 1,0197 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 138,5940 γεν, στο 0,8527 με τη στερλίνα και στο 0,9896 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,06% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 135,9940 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,23% και διαμορφώνεται στα 1,1949 δολάρια.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυo CNBC, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης βρίσκεται σε συνεχή πτώση καθώς ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια της Ένωσης. Την ίδια ώρα η Ρωσία να απειλεί να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία και την υπόλοιπη ήπειρο.

Η προοπτική μιας οικονομικής επιβράδυνσης δημιουργεί προκαλεί ένα ένα νέο κύμα δυσπιστίας γύρω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ικανότητά της να προχωρήσει σε επιθετική νομισματική πολιτική προκειμένου να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Αναλυτές της Deutsche Bank επεσήμαναν σε σημείωμά τους την Τετάρτη ότι τα σημεία πίεσης εκτείνονται πέρα ​​από τη γερμανική έλλειψη φυσικού αερίου στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπως αποδεικνύεται από τις αποφάσεις της γαλλικής EDF για περαιτέρω περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο επικεφαλής της έρευνας FX της Deutsche Global, Γιώργος Σαραβέλος, πρότεινε ότι οι κινήσεις «ασφαλούς καταφυγίου» προς το δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν «ακόμη πιο ακραίες» καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται σε τεχνική ύφεση, πιέζοντας περαιτέρω την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια ώθηση προς τα κάτω στο 0,95-0,97 σε EUR/USD θα ήταν το πιο ακραίο σενάριο από την εποχή Bretton Woods, ενισχύοντας τον ρόλο του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου».

«Εάν τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ βρεθούν να διολισθαίνουν σε μια (βαθύτερη) ύφεση το τρίτο τρίμηνο και η Fed εξακολουθεί να αυξάνει τα επιτόκια, αυτά τα επίπεδα θα μπορούσαν κάλλιστα να επιτευχθούν». Ένας βασικός καταλύτης που θα μπορούσε να αναστρέψει την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, πρότεινε, είναι ένα μήνυμα ότι η Fed εισέρχεται σε παρατεταμένη παύση στον κύκλο νομισματικής «σύσφιξης».

Διαβάστε ακόμα:

Σταϊκούρας: Οι 6 πυλώνες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη

Γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές δημιουργούν spin off εταιρείες στην Wall Street

Latsco Family Office: Απέκτησε το 5,35% της Dimand – Στρατηγικού χαρακτήρα τοποθέτηση στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων