Μια πιο ευνοϊκή ισοτιμία, προκειμένου οι εξαγωγείς να μετατρέπουν τα ξένα νομίσματα σε λίρες, ετοιμάζεται να παράσχει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη χρήση του εγχώριου νομίσματος. 

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα θα προσφέρει premium 2% για όσες εταιρείες επαναπατρίζουν τα κέρδη τους και δεσμεύονται ότι δεν θα αγοράσουν ξένα νομίσματα για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. 

Το εν λόγω μέτρο αποφασίστηκε, έπειτα από παράπονα των εξαγωγών ότι η λίρα παραμένει υπερτιμημένη, ανησυχώντας μήπως απωλέσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο εξωτερικό. Γι’ αυτό τον λόγο, ορισμένες βιομηχανικές ενώσεις ζήτησαν την υποτίμηση του νομίσματος ή τη χρήση μιας εναλλακτικής ισοτιμίας.  

Οι εξαγωγείς ήδη υποχρεούνται να επαναπατρίζουν το 40% των κερδών από το εξωτερικό. Με βάση τα νέα μέτρα, θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν στη χώρα κι ένα μέρος από το εναπομείναν 60%, επωφελούμενοι μίας ευνοϊκότερης ισοτιμίας, η οποία θα έχει premium 2%.

Όσοι δεν θελήσουν να κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης, αυτομάτως θα αποκλειστούν κι από τη χορήγηση «φθηνών» και επιδοτούμενων τραπεζικών δανείων.  

Η κεντρική τράπεζα υποστήριξε ότι οι παραπάνω αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής «λιραποίησης» της οικονομίας, η οποία ενθαρρύνει τη χρήση του τοπικού νομίσματος, με στόχο τη σταθεροποίηση της λίρας και του πληθωρισμού. 

Κι όλα αυτά, φυσικά, λαμβάνουν χώρα εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του Μαΐου, στις οποίες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει «μάχη» για να ανατρέψει τη δυσμενή δημοσκοπική εικόνα. 

Διαβάστε επίσης

Τα… στοιχήματα για τον Ράμμο, τα γκάλοπ και η στρατηγική, το νέο αφεντικό της UBS στην Ελλάδα, ο ψυχίατρος του real estate και το CVC – Vodafone2

Ενα μπουφάν από τα πανεπιστήμια της ελίτ και τις συμμορίες του Μπρονξ γίνεται ξανά μόδα

Ενα ταξίδι ζωής στη Γροιλανδία: Η αυθεντική εμπειρία του απώτατου Βορρά