Με πτώση έκλεισαν οι αγορές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την Παρασκευή, καθώς τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) περιόρισαν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αρνητικό επενδυτικό κλίμα.

Οι βασικοί δείκτες παρουσίασαν υποχώρηση και απομακρύνθηκαν από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχαν ανέβει στο κλείσιμο της Τετάρτης.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απωλειες 0,20% στις 26.911,50 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8.161,79 μονάδες με πτώση 0,10%, περιορίζοντας τις αρχικές του απώλειες και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2.990,41 μονάδες με πτώση 0,18%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, η οικονομία δημιούργησε 224.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι μόλις 72.000 τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 160.000. Το ποσοστό της ανεργίας κατέγραψε οριακή άνοδο, στο 3,7% από 3,6% προηγουμένως.

Ωστόσο, οι μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται με υποτονικό ρυθμό. Συγκεκριμένα, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,2% μετά από άνοδο 0,1% τον Μάιο. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 3,1%.

Σε ότι αφορά την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις,  οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, στην επόμενη συνεδρίαση, στις 30-31 Ιουλίου 2019, ενώ άλλες θεωρούν πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο λόγω των θετικών στοιχείων για την αγορά εργασίας.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FIMC),  θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) μέσω της εξαμηνιαίας έκθεσης που παρουσίασε στο Κογκρέσο.

Για την ανάπτυξη της οικονομίας  η Fed αναφέρει ότι συνεχίστηκε «με σταθερό ρυθμό» το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και πιθανότατα εξασθένησε τους τελευταίους μήνες καθώς οι υψηλότεροι δασμοί έπληξαν το παγκόσμιο εμπόριο και οι επιχειρηματικές επενδύσεις εξασθένησαν. Οι τιμές του πληθωρισμού αποδίδονται σε «μεταβατικές επιρροές» και όχι σε υστερούσα οικονομία.

Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με σταθερούς ρυθμούς στις αρχές του 2019, με σταθερή κατανάλωση των νοικοκυριών που αντισταθμίζει τις αδύναμες επιχειρηματικές επενδύσεις και τους αυξανόμενους κινδύνους από μια επιβράδυνση του εμπορίου -που σχετίζεται με τους δασμούς.

Οι δασμοί που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική, ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες της απότομης επιβράδυνσης στην μεταποίησης παγκοσμίως», σχολιάζεται μεταξύ άλλων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποίησε άλμα μετά τα στοιχεία για την απασχόληση, καταγράφοντας άνοδο περίπου 0,5% έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,1227 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού πετρελαίου έκλεισε με άνοδο 0,47%  στα 57,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός έκλεισε με πτώση 1,29%,  στα 1.402,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποίησε άλμα 8,4 μονάδων βάσης για να κλείσει στο 2,039%.