Με μια φιλόδοξη ατζέντα στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η διεύρυνση της ομάδας και η ενίσχυση της επιρροής της ξεκίνησε στο Γιοχάνεσμπουργκ η 15η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών της BRICS. Άλλωστε, οι δύο κυριότερες δυνάμεις της ομάδας, η Κίνα και η Ρωσία, έχουν ίσως περισσότερο από ποτέ ισχυρό συμφέρον να προωθήσουν τη συμμαχία των αναδυόμενων οικονομιών ως αντίβαρο της Δύσης, του G7 και των μεγάλων, δυτικών οργανισμών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόθεση για την ενδυνάμωση της αναπτυξιακής τράπεζας που έχει δημιουργήσει η Ομάδα για την οικονομική στήριξη  και προώθηση των στρατηγικών της στόχων. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των Financial Times, στα «σκαριά» βρίσκεται σχέδιο για την έναρξη χρηματοδοτήσεων από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα στα νομίσματα της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο και την προώθηση ενός πολυπολικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η επικεφαλής της Τράπεζας, η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ αναφέρθηκε σε βασικά στοιχεία του σχεδίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους FT.

«Εκτιμούμε ότι θα δανείζουμε από 8 έως 10 δισ. δολάρια το χρόνο. Στόχος μας είναι περίπου το 30% όσων δανείζουμε να είναι σε τοπικό νόμισμα» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας της, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 98 project, διαθέτοντας συνολικά 32,4 δισ. δολάρια. Όμως, το νούμερο αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται συνεχώς, τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε, όπως και η ίδια η ομάδα των BRICS, έτσι και η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα σκοπεύει άμεσα να προσθέσει νέα κράτη μέλη. Η Ομάδα έχει δεχτεί αιτήσεις εισδοχής από πάνω από 22 χώρες, μεταξύ τους σημαντικά οικονομικά hubs και περιφερειακοί γεωπολιτικοί παίκτες όπως η Σαουδική Αραβία, η Νιγηρία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν. Αντιστοίχως, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύμφωνα με την Ρούσεφ, μελετά αιτήσεις εισδοχής από περίπου 15 χώρες και πιθανότατα θα εγκρίνει σύντομα την ένταξη 4-5.

Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι η μεγαλύτερη γεωπολιτική εκπροσώπηση από διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επέκταση της ομπρέλας επιρροής των BRICS.

Ειδικά για τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα τη Σανγκάη, η επέκταση των κρατών μελών αλλά και των χρηματοδοτήσεων σε νέα project θα διασφαλίσει και την ενδυνάμωση της οικονομικής επιρροής της Ομάδας. Αναλόγως η πρόθεση για την έκδοση χρέους σε νομίσματα όπως το νοτιοαφρικανικό ραντ και το βραζιλιάνικο ρεάλ, ίσως και στην ινδική ρουπία, εξυπηρετεί τον ευρύτερο στόχο που έχουν εγκρίνει οι ηγέτες των BRICS για την προώθηση της χρήσης εναλλακτικών νομισμάτων, πέραν του δολαρίου, τόσο στο εμπόριο όσο και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

«Τα τοπικά νομίσματα δεν είναι εναλλακτικά του δολαρίου. Είναι εναλλακτικά ενός ολόκληρου συστήματος. Μέχρι τώρα το σύστημα ήταν διπολικό και θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πολυπολικό σύστημα» σχολίασε η Ρούσεφ.

Για τον ίδιο λόγο και προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον τρόπο δράσης των δυτικών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει προσπαθήσει να μην προσθέτει και πολιτικές προϋποθέσεις στα δάνεια που προσφέρει. «Συχνά ένα δάνειο (από δυτικό οργανισμό) δίδεται με την προϋπόθεση πολύ συγκεκριμένων πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Σεβόμαστε τις πολιτικές κάθε χώρας» τονίζει η Ντίλμα Ρούσεφ, αφήνοντας υπονοούμενα για τα ασφυκτικά κριτήρια που θέτουν οι δυτικοί οργανισμοί.

Σημειωτέον πως στη σημερινή σύνθεση της η ομάδα των BRICS αναλογεί στο 41% του παγκόσμιου πληθυσμού και αριθμεί ένα ΑΕΠ που αγγίζει τα 56 τρισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή σχεδόν το 31,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Επίσης, υπολογίζεται ότι ελέγχει το 18% του παγκόσμιου εμπορίου.

Στο ραντεβού του Γιοχάνεσμπουργκ δίνουν το «παρών» όλοι οι ηγέτες της Ομάδας που απαρτίζεται από την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Νότιο Αφρική, αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχει virtually στις συζητήσεις, καθώς το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεν του επέτρεπε να ταξιδέψει στη Νότιο Αφρική. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν 67 ακόμη ηγέτες από χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, με ορατή την απουσία ηγετών και αξιωματούχων από τη Δύση, καθώς δεν έλαβαν πρόσκληση.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται η μεταβλητότητα στα ομόλογα – Οι αγορές δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη (πίνακες)

Χρυσή λίρα: Κινείται στα επίπεδα του Αυγούστου 2022

Γεύμα Μητσοτάκη – Μενέντεζ: Στο επίκεντρο της συζήτησης οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ