Οι αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ έχουν προκαλέσει τριγμούς στις αγορές, εγείροντας τις ανησυχίες των επενδυτών για το κατά πόσο πρόκειται να επηρεαστεί το φετινό ράλι των αγορών. 

Η σταθερότητα της οικονομίας των ΗΠΑ έχει αυξήσει τις εκτιμήσεις πως η Fed πρόκειται να κρατήσει τα επιτόκια αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις ομολόγων οι οποίες βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Τόσο η BlackRock όσο και η Pacific Investment Management Co. υποστηρίζουν πως ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει σε υψηλότερα από τον πληθωριστικό στόχο της Fed επίπεδα, κάτι το οποίο θα ωθήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις ομολόγων υψηλότερα.

Δείκτες

Ο δείκτης MSCI All Country World Index έχει καταγράψει μείωση κατά περίπου 6% από τα πρόσφατα υψηλά, αν και παραμένει αυξημένος κατά 10% φέτος. Ο S&P 500 είναι μειωμένος κατά 4% αυτό το μήνα, παρόμοια με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600. Λίγο πάνω από το 5% κυμαίνονται οι απώλειες του ιαπωνικού Nikkei, τη στιγμή που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ έχει αγγίξει υψηλό 15 και πλέον ετών, στο 4,35%. Ο τεχνολογικός τομέας του S&P 500 έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 5,7%, ενώ η αξία του bitcoin έχει μειωθεί κατά 10% και το ARK Innovation ETF έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 18,5%. 

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Reuters, σημαντικό τεστ για τις αγορές θα αποτελέσει η επερχόμενη συνάντηση των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χόουλ.

Μετοχές

Αρκετοί επενδυτές προχώρησαν σε γενική μείωση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους προς την αγορά ομολόγων. Πάραυτα, η αποεπένδυση στις μετοχές έχει αποτελέσει μία λανθασμένη απόφαση φέτος, ενώ πολλοί επενδυτές αναμένουν πως οι αγορές θα συνεχίσουν την μετα-πανδημική ανακαμψιακή τους πορεία, ξεπερνώντας οποιαδήποτε προβλήματα όπως έκαναν με αυτά της πιθανής δημιουργίας ύφεσης ή των κλυδωνισμών οι οποίοι δημιουργήθηκαν στον τραπεζικό τομέα.

Ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα από τις τιμές τους, περιορίζουν την ελκυστικότητα των ριψοκίνδυνων επενδυτικών επιλογών όπως οι μετοχές, αφού προσφέρουν μία πιο «σίγουρη» επιλογή. Τα υψηλότερα επιτόκια, παράλληλα, αυξάνουν το κόστος του δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία, δυσκολεύοντας την εξυπηρέτηση χρέους τόσο των ιδιωτών, όσο και των εταιρειών.

Πάραυτα, η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων δεν έχει τελειώσει, με τις αποδόσεις των αμερικανικών να παραμένουν «τρικυμιώδεις», τη στιγμή που οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και να προβλέψουν τα επερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα.

Το πρωί της Τρίτης, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου είχε καταγράψει μείωση 2 μονάδων βάσης στο 4,3161% από το προαναφερθέν υψηλό του 4,35% της περασμένης Παρασκευής, ενώ η απόδοση του 2ετούς είχε αυξηθεί σχεδόν κατά 1 μονάδα βάσης στο 4,9965%. 

Αναλόγως και οι αποδόσεις ομολόγων έτερων οικονομιών έχουν κινηθεί υψηλότερα. Ενδεικτικά, η πραγματική απόδοση του βρετανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Οκτώβριο, την περασμένη Πέμπτη.

Οι δείκτες των αποδόσεων επηρεάζουν επίσης και άλλους οικονομικούς δείκτες. Ενδεικτικά, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική αύξηση αυτό το μήνα, με το πιο δημοφιλές σταθερό επιτόκιο 30 ετών να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από 21 χρόνια, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων.

Fed

Οι επενδυτές ελπίζουν πως τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ και των συνεργατών του κατά τη διάρκεια του ετήσιου συμποσίου στο Τζάκσον Χόουλ θα παρέχουν αρκετά στοιχεία όσον αφορά την γενικότερη πορεία της οικονομίας αλλά και ενδείξεις όσον αφορά τη μεταβολή των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Αν και πολλοί επενδυτές ήλπιζαν πως η αύξηση των επιτοκίων του Ιουλίου θα αποτελούσε το «κύκνειο άσμα» του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, οι ενδείξεις σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης της FOMC υποδεικνύουν ασυμφωνία μεταξύ των στελεχών της κεντρικής τράπεζας, κάτι το οποίο με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξησή τους, σύμφωνα με το CNBC.

Ευρώπη

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας  εντείνουν την ανησυχία για άσκηση νέων πληθωριστικών πιέσεων, παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν καταλαγιάσει. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 36% μέχρι τώρα τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα ο απολογισμός του μήνα να είναι πιθανότατα ο υψηλότερος από τον περασμένο Νοέμβριο. Αντιστοίχως και οι πετρελαϊκές τιμές κινούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων τριμήνων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη, ο δείκτης μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προοπτικών παραμένει πολύ υψηλότερος από τον πληθωριστικό στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Επιπροσθέτως, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πως και στη Βρετανία οι βασικές τιμές αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο τουλάχιστον δεκαετιών, προβληματίζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας όσον αφορά τις μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη προηγηθεί 14 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη

Δεν «τραβάνε» οι ρυθμίσεις: 1 στους 4 «άφησε» με το καλημέρα τις 72 έως 120 δόσεις

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί τα «απομεινάρια» της ΒΕΛ Ηπείρου (pic)

Ακίνητα: Ποιοι ξένοι ψάχνουν να αγοράσουν στην Αττική – Οι τέσσερις τοπ εθνικότητες

 Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ