Το 2023 αποδείχτηκε μια λίαν κερδοφόρα χρονιά για τον Nasdaq Composite, ο οποίος κράτησε τα… σκήπτρα της Wall Street με συνολική άνοδο άνω του 44%. Ένα ποσοστό που μεταφράζεται στο μεγαλύτερο ετήσιο άλμα του από το 2003.

Η επίδοση αυτή, βέβαια, κρύβει από πίσω της ένα διόλου κρυφό μυστικό: τις εκπληκτικές επιδόσεις μιας «χούφτας» μετοχών τις οποίες οι αναλυτές εύλογα βάφτισαν «Υπέροχες Επτά» ακριβώς λόγω του φετινού τους ράλι. Μιλάμε για την Apple, την Microsoft, την Alphabet (μητρική της Google), την Amazon, την Meta Platforms, την Tesla και βέβαια τη ραγδαία ανερχόμενη Nvidia.

Πρόκειται για μετοχές που, όχι μόνο ανέκαμψαν δυναμικά από τα χαμηλά του 2022, αλλά έσπασαν… ρεκόρ με συνολική άνοδο που κυμάνθηκε από το 50% έως και το 240%.

Δεν είναι τυχαίο πως οι αναλυτές υπολογίζουν ότι στις συγκεκριμένες επτά τεχνολογικές εταιρείες οφείλεται έως και το 64% των συνολικών κερδών του τεχνολογικού δείκτη. Μάλιστα, ειδικά ο επιμέρους δείκτης Nasdaq 100, στον οποίο εντάσσονται, καταγράφει μια άνοδο-ρεκόρ άνω του 50% φέτος, που μεταφράζεται σε ένα άλμα της χρηματιστηριακής του αξίας κατά 7 τρισ. δολάρια, που συνιστά την καλύτερη χρονιά του από το 1999.

Σύμφωνα με στοιχεία της Stocklytics, μόνο η Apple, η Microsoft, η Alphabet, η Amazon και η Meta είδαν το συνολικό όγκο της χρηματιστηριακής τους αξίας να αυξάνεται κατά 3,9 τρισ. δολάρια, ένα νούμερο που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς.

Μεταξύ των συγκεκριμένων, παραδοσιακών, Big Tech τα ηνία κατέληξαν στη Meta με ποσοστιαίο άλμα κατά 188% στη χρηματιστηριακή της αξία για τη φετινή χρονιά, καθώς η μετοχή της βρίσκεται στο +179% σε ετήσια βάση, καθιστώντας και την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της εταιρείας που δημιούργησε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Αν και βέβαια η Apple παραμένει η εταιρεία με τη μεγαλύτερη συνολική αξία, γύρω στα 3 τρισ. δολάρια. Μάλιστα στα μέσα Δεκεμβρίου η εταιρεία των iPhone έφτασε πρόσκαιρα και τα 3,8 τρισ. με ιστορικό υψηλό μετοχής στα 199,62 δολάρια, πλησιάζοντας έτσι συγκριτικά τη συνολική αξία της χρηματιστηριακής αγοράς της Γαλλίας!

Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η χρηματιστηριακή αξία των εν λόγω πέντε κορυφαίων τεχνολογικών ομίλων των ΗΠΑ βρισκόταν μόλις στα 6,17 τρισ. δολάρια, ένα νούμερο που έκτοτε αυξήθηκε κατά 62% ή κατά 3,9 τρισ. ξεπερνώντας έτσι τα 10 τρισ. δολάρια. Συγκριτικά, το 2019 η συνδυασμένη αξία τους βρισκόταν μόλις στα 1,73 τρισ. δολάρια!

Ξεχωριστό success story αποτελεί βέβαια η περίπτωση της Nvidia, που εκπροσωπεί το νέο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης που έχει… σαρώσει τις αγορές διεθνώς.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο η Nvidia ηγήθηκε του ράλι με άλμα ύψους 196%. Μάλιστα στις 30 Μαϊου και καθώς το νέο «αστέρι» του τεχνολογικού κλάδου ανακοίνωνε εκπληκτικά κέρδη για το τρίμηνο ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων επί συνολικών εσόδων ύψους 7 δισ. η μετοχή της επιδιδόταν σε ένα ράλι που ανέβασε την αξία της πάνω από το όριο του 1 τρισ. δολαρίων. Με τον τρόπο αυτό έγινε η πρώτη εταιρεία ημιαγωγών που μπήκε στο ολιγομελές κλαμπ των παγκόσμιων κολοσσών του ενός τρισεκατομμυρίου.

H πορεία αυτή δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, παρά την πίεση που δέχεται από τους περιορισμούς που επέβαλε ο Λευκός Οίκος στις εξαγωγές μικροτσίπ προς την Κίνα. Η ετήσια άνοδος της μετοχής της ξεπερνά το 240% και η κεφαλαιοποίηση της παραμένει στο «ταβάνι« των 1,2 τρισ. δολαρίων.

Βέβαια, οι «τρελές» αυτές επιδόσεις δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το αν μπορούν να κρατηθούν, πόσο μάλλον να διευρυνθούν περαιτέρω.

Παρά το γεγονός ότι ειδικά το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο αποφέροντας κέρδη και κρατώντας «ζωντανό» των ενδιαφέρον των επενδυτών διεθνώς, τα νέα δεδομένα που θα φέρει η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve μπορεί να ρίξουν… σκιές στο ράλι των Big Tech.

O λόγος είναι απλός: Όπως φάνηκε και από τις υψηλές επιδόσεις άλλων κλάδων τις τελευταίες εβδομάδες, η προοπτική της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων έχει φουντώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και για άλλους επιχειρηματικούς κλάδους και μετοχές που είναι φτηνότερες και άρα πιο ελκυστικές, κρατώντας έτσι… πίσω την τεχνολογική αγορά.

Εξάλλου, πολλές από τις μετοχές των Big Tech είναι σαφώς υπερτιμημένες στα επίπεδα αυτά και άρα είναι πιο ευάλωτες σε ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών.

Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν στην πορεία από την στρατηγική που θα χαράξει η Fed, την εικόνα των κλάδων, αλλά και την πορεία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αν, δηλαδή, θα μπορέσουν να επαναλάβουν τα φετινά ισχυρά κέρδη.

Το Bloomberg Intelligence σε ανάλυση του υποστήριξε ότι τα κέρδη των «Υπέροχων Επτά» θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και την επόμενη χρονιά, με μέσο όρο αύξησης στο 22%, ήτοι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο του δείκτη S&P 500. Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές στις προβλέψεις τους για το νέο έτος κάνουν ένα διαχωρισμό ανάμεσα στους ομίλους που έχουν μια σαφέστερη εξειδίκευση στο πεδίο του ΑΙ, που θεωρούν ότι θα συνεχίσει να κυριαρχεί και το 2024, βοηθώντας έτσι και τις εταιρείες του κλάδου να παραμείνουν στην κορυφή του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη

Πάει για Μάρτιο (και βλέπουμε) η εξαγορά για τις καταπατημένες εκτάσεις 

ΑΑΔΕ: Έως πότε θα λειτουργούν οι ψηφιακές εφαρμογές για το 2023 

Πώς θα πληρώσουν κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια το Τέλος Παρεπιδημούντων και Τέλος επί Ακαθαρίστων Εσόδων 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ