Η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού και οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας προκάλεσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς από την οικονομική κρίση του 2008, «εξαερώνοντας» 6 τρισ. δολάρια από τις μετοχές παγκοσμίως.

Ταξίδια και διασκέψεις ακυρώνονται, αεροπορικές πτήσεις καθηλώθηκαν στο έδαφος, ακόμα και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ οι οικονομολόγοι βλέπουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη των επιχειρήσεων και την οικονομική ανάπτυξη να διαψεύδονται.

Οι αγορές ομολόγων «φωνάζουν» προειδοποιήσεις ύφεσης, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε ΗΠΑ και Γερμανία να μειώνονται κατά 20 μονάδες βάσης στην εβδομάδα. Ακόμα και ο χρυσός, το θεωρούμενο και ασφαλές καταφύγιο, έπεσε.

Το Reuters συγκέντρωσε σε 6 γραφήματα το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν την τελευταία εβδομάδα οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πλήγμα για όλους

Σχεδόν κάθε μεμονωμένος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο υπέστη απώλειες, αλλά οι δείκτες στις ανεπτυγμένες αγορές υπέστησαν τις μεγαλύτερες. Οι νικητές της εβδομάδας ήταν υψηλής αξιολόγησης κρατικά ομόλογα που επωφελήθηκαν από την αναζήτηση ασφαλείας και τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων.

6 τρισ. δολάρια και το μέτρημα συνεχίζεται …

Περίπου 7.000 μετοχές, από τις αναπτυγμένες, τις αναδυόμενες και τις παραμεθόριες αγορές, έχασαν σχεδόν 6 τρισ. δολάρια ή περισσότερο από το 10% της αξίας τους από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Refinitiv DataStream.

Οι αρκούδες καραδοκούν

Μία πτώση 10% θεωρείται ότι εισάγει μια μετοχή ή έναν δείκτη σε περιοχή διόρθωσης, ενώ μια πτώση κατά 20% θεωρείται είσοδος σε bear market. Με αυτό το κριτήριο, σχεδόν το 80% των μετοχών της Νότιας Κορέας, πάνω από το ήμισυ των μετοχών της Ιαπωνίας και των αναδυόμενων αγορών και το ένα τρίτο του γερμανικού δείκτη έχουν εισέλθει σε bear market.

Το πετρέλαιο διολισθαίνει

Οι φόβοι για μια κατάρρευση της ζήτησης που προκαλείται από την ύφεση επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα εμπορεύματα. Οι τιμές του πετρελαίου οδηγούνται στην πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση τους σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο των υψηλών τους επιπέδων του 2020 και πλέον έχουν και αυτές εισέλθει στην bear market. Εν τω μεταξύ, ο χρυσός κυμάνθηκε κοντά στα υψηλά 7ετίας.

Πάουελ, Λαγκάρντ και Σια

Οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν γρήγοτα τα επιτόκια και ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν το επόμενο διάστημα.

Εκτιμούν ότι η Fed θα μειώσει κατά 25 μονάδων βάσης το επιτόκιο ήδη από τον Μάρτιο, και προβλέπουν περισσότερες από δύο μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο και πάνω από τρεις μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν βάλει φρένο στην άνοδο του δολαρίου και τον χαρακτηρισμό του ως ασφαλές καταφύγιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπεται να μειώσει το επιτόκιο της κατά 0,5% ή 10 μονάδες βάσης ήδη από τον Ιούνιο.

 

Φόβος και μεταβλητότητα

Ο δείκτης VIX της Wall Street, ο επονομαζόμενος και δείκτης φόβου έφτασε στα επίπεδα που τελευταία φορά είχαν καταγραφεί το 2011 στην κορύφωση της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης, ενώ η μεταβλητότητα στις ισοτιμίες επίσης αυξάνεται. Αυτά είναι κακά νέα για τους traders που έχουν σορτάρει νομίσματα χαμηλής απόδοσης όπως το ευρώ και το γιεν Ιαπωνίας καθώς κάθε αύξσηη στη μεταβλητότητα θα εξαερώσει τις συναλλαγές τους.