Εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών είναι η επόμενη, με τα βλέμματα των αναλυτών να στρέφονται στη Federal Reserve και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες πρόκειται να επικαιροποιήσουν τη νομισματική τους πολιτικής.

Στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή τράπεζα, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων στο 5% – 5,25%, σηματοδοτώντας την πρώτη «παύση» στον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης έπειτα από 10 συνεχόμενες αυξήσεις (ξεκίνησαν από τον Μάρτιο του 2022).

Οι Αμερικανοί τραπεζίτες κρίνουν ότι η μέχρι στιγμής σύσφιγξη έχει φέρει απτά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου (5% έναντι 2%).

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει ταχθεί υπέρ μιας «στάσης» από τις διαδοχικές αυξήσεις, προκειμένου να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος των παλαιότερων κινήσεων στις πιστωτικές συνθήκες.

Πάντως, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι θα… ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα με τα υψηλά επιτόκια, καθώς η ανθεκτικότητα της οικονομίας και της αγοράς εργασίας δεν αποκλείει μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά, περιμένουν ότι η διαδικασία «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής θα ξεκινήσει έως τον Δεκέμβριο, με μια πρώτη μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Συνεχίζει ακάθεκτη η ΕΚΤ

Στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή, τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα, με την ΕΚΤ να προχωράει σε ακόμη μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 4% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5% (από 3,75% και 3,25% αντίστοιχα).

Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη ακόμη μία παρέμβαση και στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια η προσοχή θα στραφεί στις τριμηνιαίες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού. Απ’ αυτές θα κριθεί και η συνέχεια ή μη των επιτοκιακών παρεμβάσεων τον Σεπτέμβριο.

Άλλωστε, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, επανέλαβε την περασμένη Δευτέρα, ότι παρά την επιβράδυνση πληθωρισμού, δεν είναι βέβαιο ότι ο δομικός δείκτης τιμών (εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια) έχει «πιάσει» ταβάνι». Γι’ αυτό και θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Παράλληλα, η ύφεση κατά 0,1% της ευρωπαϊκής οικονομίας στο α’ τρίμηνο δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στους ιθύνοντες της Φρανκφούρτης, οι οποίοι θεωρούν το φαινόμενο παροδικό, περιμένοντας ανάκαμψη του ΑΕΠ από το β’ τρίμηνο.

Ας σημειωθεί ότι η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της το βράδυ της Τετάρτης (21.00 ώρα Ελλάδας), ενώ η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει την ετυμηγορία της λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης (15.15 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε ακόμα

Οι 4+1 ισχυροί «παίκτες» στον τομέα των πληρωμών

Τα ποσά… ζαλίζουν: Τα χρήματα που έβαλαν στα ταμεία τους Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ

Real Estate: Τα «φιλέτα» της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ