Ως «καύσιμο» λειτούργησε για τη Wall Street η απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης -τη μεγαλύτερη από το 1994- επισημαίνοντας ότι ανάλογη θα είναι η στάση της και τον Ιούλιο, με τους δείκτες να πραγματοποιούν ράλι στο άκουσμα των ανακοινώσεων.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές εξέλαβαν τις αποφάσεις της Fed ως ισχυρή δέσμευση για προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στην τελική εικόνα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι δείκτες αρχικά -κατά τα πρώτα λεπτά των ανακοινώσεων- βρέθηκαν σε περιοχή αστάθειας, ωστόσο, αργότερα εκτινάχθηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 303 μονάδων ή 1% στις 30.668 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης έκανε άλμα ακόμα και 600 μονάδες. Ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε υψηλότερα κατά 1,46%, περιορίζοντας κέρδη 2,3% για να κλείσει στις 3.787 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 2,5% στις 11.082 μονάδες, έχοντας νωρίτερα ενισχυθεί κατά 3,7%.

Μετοχές οι οποίες συνδέονται στενά με την οικονομική ανάπτυξη σημείωσαν ράλι. Κέρδη σημείωσαν και οι περιφερειακές τράπεζες. Η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε κατά 9,41%.

Άλμα άνω του 5% για τις μετοχές των Amazon και Tesla. Η μετοχή του Netflix έκανε άλμα 7,5%.

Ανοδικά και ο κλάδος ταξιδίων με την Carnival και τη Norwegian Cruise Line να σημειώνουν άνοδο περίπου 3,4% και 5,5%, αντίστοιχα. Οι μετοχές των μετοχών αεροπορικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των Delta και United αυξήθηκαν επίσης περίπου 2% η καθεμία.

Σε καθοδική τροχιά επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,35% και το yield του 2ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,26%.

Η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούνιο, με «βαρίδι» την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Όπως μεταδίδει το CNBC, ο δείκτης της NAHB σημείωσε πτώση δύο μονάδων, στις 67 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2020. Οι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν βελτίωση του κλίματος.

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο ενεργειακό (pic+vid)

«Λουτρό αίματος» στα cryptos – Ποιοι λένε ότι το ταξίδι προς τον… πάτο μόλις άρχισε (διάγραμμα)

Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Εκλογές την άνοιξη του 2023 (pics) (upd)